Field Museum
Fields Museum bronzesværd

Billigt kopi-sværd var ægte bronzealderfund

I 1930'erne var amerikanske museumsfolk på besøg i Ungarn, hvor de købte en billig kopi af et bronzesværd. Troede de. Men næsten 100 år efter fik ungarske eksperter lov til at kigge på sværdet.

Da Field Museum i Chicago købte et ungarsk sværd i 1930'erne, regnede museumsfolkene med, at sværdet formentlig blot var en billig kopi af et bronzealdersværd lavet i nyere tid. Det kunne få en plads i museets udstilling, men det var langt fra en hovedattraktion.

Men så da museet i Chicago gjorde klar til en udstilling om europæiske kongeriger i jernalderen, trak de sværdet frem igen.

Til udstillingen skulle museet bl.a. låne genstande fra et ungarsk museum, og da ungarerne hørte om det gamle kopi-sværd blev de nysgerrige. Med deres ekspertise vurderede ungarerne, at sværdet utroligt nok så ud til at være ægte.

Sværdet blev herefter undersøgt med røntgen, og der blev foretaget kemiske test af metallet, som afslørede, at det er 3.000 år gammelt.

Field Museum bronzesværd

Røntgen-scanninger og kemiske tests afslørede sværdets virkelige alder.

© Field Museum

Den omvendte historie

Sværdet, der oprindeligt blev fisket op af Donau-floden, har formentlig været en del af en begravelse for en højtrangerende person i området.

Fundet overrasker Bill Parkinson, der er kurator på Field Museum. “Normalt er de her historier den anden vej rundt”, fortæller han. “Det, vi tror er originalt, viser sig at være forfalskninger”. Men i dette tilfælde viste forfalskningen sig at være et vaskeægte oldtidsklenodie.

Desværre blev opdagelsen ikke gjort tids nok til, at sværdet kunne blev en del af den nye udstilling. Men i stedet har museet valgt at udstille det i sin egen glasmontre på en prominent plads i forhallen.