Shutterstock

Hvad blev en boomerang brugt til?

Boomerangen var ikke bare et jagtvåben – faktisk var den nærmere fortidens schweizerkniv. Og den blev anvendt mange andre steder end i Australien.

Historikerne ved ikke med sikkerhed, hvornår den første boomerang blev kastet, men mænd med boomeranger er fundet på hulemalerier i Australien, der er omkring 50.000 år gamle.

Den velkendte, tilbagevendende boomerang blev efter alt at dømme ud­viklet som en mere avanceret udgave af en såkaldt kastepind – en tung, tilsnittet træpind, der blev brugt til at nedlægge byttedyr med på op til 150 meters afstand.

Et eksempel på en kastepind fra Egypten, ca. 1900 f.Kr.

© Rogers Fund, 1912/Metropolitan Museum of Art

Boomerangen var dog ikke blot et jagtvåben. For de australske aboriginere, som levede i nogle af klodens mest ugæstfrie egne, var boomerangen et livs­vigtigt overlevelsesværktøj med utallige funktioner. Den buede pind blev brugt til bl.a. at grave huller, rydde buskads, tænde bål og sågar spille musik og sende lydsignaler med.

Selvom boomerangen er blevet et symbol på Australiens indfødte be­folk­ning, viser arkæologiske fund, at både kastepinde og boomeranger også blev brugt andre steder på kloden; fx har forskerne fundet et stort udvalg af udsmykkede boomeranger i den egyptiske farao Tutankhamons grav.

Boomeranger fra Tutankhamons grav.

© Wikimedia/Suaudeau

Flere vægmalerier fra oldtidens Egypten viser, at våbnet blev brugt til bl.a. at jage fugle med på Nilen. ­Boomerang-lignende våben er også kendt fra Afrika, Asien, Nordamerika og Europa.

Historiens ældste boomerang er fundet i en grotte i det sydlige Polen. Våbnet er skåret ud af en stødtand fra en mammut og menes at være omkring 30.000 år gammel.

Se en boomerang i action: