Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem brugte først belejringstårne?

For at bestige fortidens tykke borgmure tog belejrerne en helt særlig krigsmaskine i brug. De såkaldte belejringstårne udgjorde i århundreder en enorm trussel for ellers uindtagelige fæstninger.

Roque Gameiro / Wikimedia Commons

Oldtidsfolket assyrerne var blandt de første til at bygge og bruge belejringstårne.

Et relief fra kong Assurnasirpal 2.s regeringstid i 800-tallet f.Kr. viser en krigsscene, hvor assyriske soldater angriber en befæstet by med en form for tårn på hjul.

Tårnet har også en rambuk, der smadrer bymurene, mens assyriske bueskytter beskyder fjenden med pile fra toppen af den mobile bygning.

Under Assurnasirpal 2. og hans efterkommere erobrede det assyriske krigerfolk enorme landområder, som strakte sig over det meste af Mellemøsten.

Ifølge historikerne var årsagen til assyrernes succes ikke mindst, at de var dygtige til at udvikle store belejringsvåben.

Dette relief fra 800-tallet f.Kr. viser, at assyrerne byggede store belejringstårne.

© Walker Art Library/Imageselect

Hvor assyrerne var blandt de første til at bygge belejringstårne, forfinede makedonerne våbnet.

Kong Filip 2. og sønnen Alexander den Store fik i 300-tallet f.Kr. udviklet flere enorme tårne, som ingen af antikkens solide, tykke bymure kunne modstå.

Et af de største var helepolis – “betvinger af byerne” – en gigantisk konstruktion, der var omkring 40 meter høj og 20 meter bred.

Hele 3.400 mand måtte arbejde i skiftehold på tårnets mange etager for at betjene den omkring 160 tons tunge bygning, som var udstyret med bl.a. katapulter og rambukke, der kunne beskyde fjenden.

Belejringstårnet blev bl.a. brugt af de makedonske tropper til at indtage den græske by Theben i 291 f.Kr.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul