ACTIVE MUSEUM/ACTIVE ART/Imageselect

Hvor stor var historiens største mortér?

Den affyrede et halvt ton tunge granater, og der skulle intet mindre end 16 heste til at trække den frem til fronten.

Under belejringen af Antwerpen i 1832 brugte franske tropper verdens største mortér til at beskyde hollandske oprørere med.

Mortéren blev kaldt “Mortier-monsteret” og blev konstrueret af den franske artilleri­officer Henri-Joseph Paixhans. Allerede i december samme år affyrede mortéren sit første skud.

© Brown University Library

Monster-mortéren sejrede

Våbnet var vanskeligt at bringe frem til slagene, men uhyre ødelæggende.

Et enormt skydevåben

Mortéren vejede næsten 8.000 kg og havde et kanonløb på over seks meter.

Transport krævede hestekræfter

16 heste krævedes der for at trække mortér og lavet.

De var to af dem

Franske generaler fik bygget endnu en monster-mortér i 1834.

På denne tid havde franske tropper drevet hollænderne ud af Belgien, men hollandske oprørstropper holdt stadig ud i Antwerpens kastel. Herfra bombarderede soldaterne byen, satte ild til hundredvis af huse og sårede civile.

Ved hjælp af heste fik de franske tropper bugseret den 7.750 kg tunge mortér frem til byen, og så begyndte de tunge granater at regne ned over hollænderne. Sammen med franske kanoner tvang mortéren oprørerne væk på belejringens sidste dage, den 21. og 22. december.

VIDEO: Mortérens størrelse har ændret sig

Video

“Mortier-monsteret” er den største, som er blevet anvendt i krig, men verden har set endnu større versioner af våbnet: Den britiske gigant “Mallet’s Mortar” fra 1857 og amerikanernes “Little David” med en kaliber på 914 mm fra 1944 kom aldrig i brug påslagmarken.

“Little David” kunne affyre granater med en vægt på over 1.600 kg. Den var oprindeligt bygget til at teste flybomber, men frygten for en japansk invasion betød, at den blev bygget om til et egentligt våben, der vejede i alt 77 tons.

Mortier-monsteret

  • Udviklet: 1832
  • Vægt: 7.750 kg
  • Kanonløb: 6,7 m
  • Kaliber: 610 mm
  • Granat: Maks. 500 kg