Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan fungerede græsk ild?

Den græske ild var byzantinernes effektive våben, der beskyttede mod forsøg på belejring af Konstantinopel. Det er fortsat uvist, hvordan våbenet blev fremstillet.

Niday Picture Library/Imageselect

I 670’erne fik araberne en ubehagelig overraskelse under deres belejring af Konstantinopel.

Pludselig gik byens byzantinske indbyggere til modangreb og satte arabernes skibe i flammer med et hidtil ukendt våben: En ild, som klistrede til alt og ikke kunne slukkes med vand.

Byzantinernes nye våben – græsk ild – var med til at beskytte Konstantinopel mod både araberne og andre fjender i århundreder, men i dag er historikerne usikre på, hvad græsk ild egentlig bestod af.

Våbnet var nemlig så effektivt, at byzantinerne vogtede nidkært over opskriften, der kun var kendt af kejseren og hans få udvalgte.

Med tiden er den byzantinske statshemmelighed gået tabt for eftertiden.

På baggrund af beskrivelser i skriftlige kilder har forskerne dog en idé om, at græsk ild må have indeholdt bl.a. råolie, svovl, harpiks og brændt kalk, men den præcise liste over ingredienser, blandingsforholdet og fremgangsmåden er stadig ukendt.

Når den brændbare blanding var klar, blev den sat under tryk i særlige beholdere og derefter sprøjtet mod fjenden gennem slanger.

Efter sigende kunne den græske ild kun slukkes med eddike blandet med sand og urin.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul