Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor hedder det en Tommy Gun?

Maskinpistolen blev udviklet til 1. verdenskrigs skyttegrave, men endte med at blive særdeles populær i den kriminelle underverden.

Shutterstock

Den legendariske Thompson-maskinpistol blev designet af den amerikanske officer John T. Thompson i årene 1917-1919.

Maskin­pistolen var oprindeligt udviklet til 1. verdenskrig, hvor den skulle øge infanteriets muligheder for at bryde stilstanden i skyttegravskrigen.

Det vigtigste var, at den havde stor ildkraft. Derfor brugte den svær .45-kaliber-ammunition og kunne skyde serier på 30 skud.

Beklageligvis var krigen forbi, før våbnet var klar til produktion. Men det store våbenfirma Colt viste interesse og begyndte i 1921 at ­masseproducere maskinpistolen, som hurtigt blev meget populær hos politiet og blandt private.

En Tommy Gun kunne udstyres både med store runde magasiner med plads til 50 skud og mindre firkantede magasiner med 30 runder. De mindre magasiner blev hurtigt de primære, da de sænkede vægten på våbnet markant.

© Shutterstock

Der gik ikke længe, før den også blev gangsternes foretrukne våben – som medierne begyndte blot at ­omtale som en Tommy Gun.

Legen­dariske lejemordere som “Machine Gun” Jack McGurn brugte våbnet til likvideringer på åben gade og til ­større massakrer.

VIDEO: Se politiet i USA træne med Tommy Guns

Tommy Gun’en blev så populær blandt USA’s gangstere, at den blev handlet for op imod 2.000 dollars – næsten syv gange så meget som prisen på en Ford T.

Den amerikanske hær brugte desuden maskingeværet i forskellige varianter helt op til Koreakrigen, hvor den viste sig at være for klodset til junglekrig.

Ca. 1,75 millioner Tommy Guns blev produceret i årene 1921-45.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul