Head to Head by Nicolas Trudgian © Military Gallery Wendover UK

Hvorfor tabte tyskerne slaget om England?

Hvorfor kunne de tyske Messerschmitt-fly ikke hamle op med briternes Spitfire?

En kamp i luftrummet

Slaget om England – Hitlers storstilede invasion af Storbritannien i 1940 – blev afgjort i luftrummet over England, hvor især britiske Spitfire- og tyske Messerschmitt-fly kæmpede mod hinanden.

De to fly repræsenterede det ypperste fra deres hjemlandes flyindustri og havde næsten jævnbyrdige flyveegenskaber. Dog havde tyskerne mere slagkraft med to maskinkanoner på vingerne og to maskingeværer.

Spitfire var hurtig og kvik

Til gengæld havde britiske fly en manøvredygtighed, hvis lige tyskerne ikke havde set tidligere. Spitfire kunne vende lynhurtigt i luften og ofte trække sig fra en trængt situation ved at rulle og dykke.

I sidste ende viste de britiske Spitfire-jagerfly sig at være en for stor mundfuld for tyskerne, som afblæste invasionen i maj 1941.

Spitfire vs. Messerschmitt

Spitfire MK I

  • Tophastighed: 571 km/t.
  • Tophøjde: 10.365 m
  • Rækkevidde: 925 km

Luftakrobaten

Spitfire var ekstremt aerodynamisk og manøvredygtigt. De tynde vinger reducerede luftmodstanden og gjorde flyet hurtigt og adræt, mens cock-pittet gav godt udsyn.

Messerschmitt BF 109E

  • Tophastighed: 560 km/t.
  • Tophøjde: 11.125 m
  • Rækkevidde: 660 km

Den blinde dræber

Messerschmitt havde en stærk motor, som tillod flyet at flyve højt og dykke brat. Til gengæld kunne det ikke flyve særlig langt på en tank og måtte vende om efter blot 10 min. over London.