Shutterstock

Hvornår blev hangarskibet opfundet?

I dag er hangarskibene flådens stolthed, men de havde en ydmyg start som ombyggede handelsskibe.

Den tidligste version af et hangarskib var det franske skib La Foudre. Skibet var egentlig bygget til at hjælpe torpedobåde, men fik i 1912 monteret en kran, som kunne bruges til at løfte og sænke vandflyvere, så de lettede og landede på vandet.

Briterne så hurtigt værdien i den ekstra rækkevidde, dette gav til flyvemaskiner, og byggede det første e­gent­li­ge hangarskib.

Skibet HMS Ark Royal var bestilt som et handelsskib, men under konstruktionen købte den britiske flåde det og fik det bygget fuldkommen om. I 1914 forlod det værftet med startbane, hangarer under dækket og plads til i alt otte vandflyvere.

HMS Ark Royal gjorde tjeneste under 1. verdenskrig, men det viste sig, at skibet var for langsomt til at samarbejde med briternes hovedflåde, så det blev brugt til forskellige selvstændige operationer.

Først fungerede flyverne som overvågning under slaget om Gallipoli og senere angreb de tyske slagkrydsere.

I 1922 søsatte Japan hangarskibet Hosho, der blev det første skib, der var bestilt, designet og bygget udelukkende som hangarskib. Det gjorde tjeneste igennem hele 2. verdenskrig og blev skrottet i 1947.

HMS Ark Royal havde både en ­startbane på dækket og en kran og ses derfor som det første hangarskib.

© KGPA ltd./Imageselect

HMS Ark Royal

  • Vægt: 7.190 tons
  • Længde: 111,6 m
  • Hastighed: 11 knob (20 km/t)
  • Mandskab: 180 mand
  • Fly ombord: 8 vandflyvere