DEA/Biblioteca Ambrosiana/Getty Images

Hvornår blev riflen automatisk?

Let, hurtig og ufatteligt dødbringende: Automatriflen indvarslede et paradigmeskifte i krigshistorien.

Historiens første automatiske riffel, som selv kunne lade efter affyring, var italienske Cei-Rigotti. Våbnets opfinder, Amerigo Cei-Rigotti, offentliggjorde i år 1900 sit nye våben, der kunne påmonteres et magasin med op til 50 patroner.

Under den første demonstration i byen Brescia af­fyrede Amerigo Cei-Rigotti – til de tilstede­værende tilskueres begejstring – hele 15 skud på blot ét sekund.

Sammenlignet med andre af ­datidens våben var Cei-Rigotti-riflen både let og kompakt. Men trods det gode design havde Cei-Rigotti svært ved at afsætte sin riffel.

I 1901 besøgte italieneren England for at demonstrere sin opfindelse for den britiske hær, men en rapport viser, at våbnet gik i baglås flere gange under mødet.

Desuden havde briterne svært ved at skaffe den rette type ammuni­tion til riflen. Efter briternes afvisning gik Cei-Rigotti-riflen i glemmebogen, og en produktion kom aldrig i stand.

I stedet lavede John Browning den første praktisk anvendelige automat-riffel til den amerikanske hær i 1917. Den blev produceret i ca. 50.000 eksemplarer under 1. verdenskrig.