Kalasjnikov: Hvorfor blev AK-47 populær?

Hvordan fandt Kalasjnikov på at lave AK-47?

Kalasjnikov – billigt, robust og nemt at håndtere

Russeren Mikhail Kalasjnikov konstruerede i 1947 det automatiske stormgevær AK-47, som blev adskillige hæres foretrukne af tre årsager: Det var billigt, robust og nemt at håndtere.

Kalasjnikov begyndte at arbejde på geværet under 2. verdenskrig, efter Den Røde Hær havde konfiskeret flere eksemplarer af det tyske Sturmgewehr 44. Det tyske gevær var i sin tid blevet sat i produktion, fordi tyskerne havde opdaget, at langt de fleste kampe blev udkæmpet på under 400 meters afstand. Fodfolkene havde derfor ikke brug for langtrækkende og træfsikre geværer, men overvældende ildkraft.

Sturmgewehr 44 viste sig da også at være særdeles effektivt på slagmarken, så Kalasjnikov lod sig kraftigt inspirere af det tyske stormgevær – noget, han dog selv benægtede.

Til dato er over 75 mio. AK-47'ere blevet fremstillet. Det gør geværet til det mest producerede håndvåben i verdenshistorien. Til sammenligning er nummer to på listen – det amerikanske M16 – "kun" produceret i omkring otte mio. eksemplarer.

1. Idet AK-47 affyres, sker en kontrolleret gaseksplosion, som skubber projektilet frem gennem løbet.

2. Gassen bliver ledt gennem gasporten og presser stemplet tilbage.

3. Stemplet trykker derpå bundstykket tilbage, så en ny patron automatisk kan poppe op fra magasinet og være klar til afyring.