Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

Ninjaernes første kastestjerner overrasker forskerne

Et nyt japansk studie afslører, at ninjaernes legendariske kasteskyts oprindeligt så ret harmløst ud – og at de hemmelighedsfulde krigere helt bogstaveligt havde flere overraskelser i ærmet.

De ser ikke ud af meget, alligevel gik der et lys op for japanske Akihiro Iwata, da han for nylig undersøgte en række små, flade sten. Stenene stammede fra perioden omkring 1590 og var blevet udgravet for flere årtier siden, lagt til side og glemt.

“Jeg vidste med det samme, at det var ninjavåben, på grund af formen, der var magen til våben fundet i edo-perioden (1603-1868, red.)”, forklarede Iwata, der er kurator ved Saitamas historiske museum nær Tokyo.

Nu har han skrevet en bog, der nøje gennemgår de små, flade sten med skarpe kanter. I bogen forklarer han, at stenene er den tidlige udgave af de kastestjerner, som japanske snigmordere og lejetropper – de såkaldte ninjaer – anvendte.

I 1600- og 1700-tallet fremstillede ninjaer deres kastestjerner af metal. Våbnet kaldes shuriken på japansk og betyder “den gemte hånds kniv”.

© Koka Kusuri gakushukan/Motokoka

Blev brugt til forsvar af borg

Foruden kastestjerner har Iwata også fundet tidlige eksempler på partisansøm lavet af ler. Sammen med kastestjerner blev disse simple våben blandt andet anvendt under belejringen af Hachioji-borgen, der ligger 50 km fra Tokyo.

Partisansøm blev strøet ud over veje for at sinke fjendens fremrykning til hest eller gående.

© Akihiro Iwata/Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum

I 1590 forsøgte ninjaer forgæves at holde en overtallig fjende på afstand ved netop at kaste partisansøm foran dem og derefter beskyde dem med kastestjerner. Men den 10 gange så store, fjendtlige hær sejrede og brændte borgen ned.