Pistoler og revolvere gennem tiden

Våben og krudt har haft afgørende indflydelse på historiens gang og ikke mindst pistoler og revolvere har udviklet sig markant.

I løbet af 500 år blev det håndholdte skydevåben udviklet og udbredt over hele verden. Navnet “pistol” stammer formentligt fra den italienske by Pistoia, hvor bøssemagere i 1500-tallet begyndte at udvikle skydevåben, beregnet til at kunne affyres fra hesteryg. De første pistoler havde bogstaveligt talt kun et skud i bøssen. Men i 1800-tallet kom både seksløber-revolveren og de semiautomatiske pistoler med helt op til 30 patroner i magasinet.

1475: Den første model var håbløs

I slutningen af 1400-tallet udvikles luntelåspistolen som det første håndvåben i Europa. Ved et tryk på aftrækkeren vipper den glødende lunte ned i en plade, kaldet en pande.

Panden er fyldt med krudt, som antænder drivladningen og sender kuglen af sted. Luntelåspistolens store problem er, at lunten hele tiden skal holdes glødende. Derfor er den så godt som ubrugelig i fugtigt vejr og giver sin ejermand store problemer om natten, da gløderne afslører hans position.

Den glødende lunte vippede ned i en plade med krudt.

1600-tallet: Miniudgave af forladergeværet

Flintelåspistolen er det første praktiske håndvåben og lanceres i 1600-tallet som en mini-udgave af forladegeværet. Princippet bag er uhyre enkelt: kuglen og krudtet, pakket ind i et lille stykke papir, presses ned i løbet. Når pistolen bliver affyret, slår et stykke flint imod fyrstålet. Det giver gnister fra sig, og dermed antændes krudtet.

En ferm skytte kunne affyre op til tre skud i minuttet.

1830: Mexico-krig redder Colt fra konkurs

Samuel Colt opfinder revolveren, da han er blot 16 år gammel. Tromlen med de seks patroner er helt enestående i forhold til enkeltskuds-pistolerne.

I 1836 tager Colt patent på sin revolver og begynder at masseproducere den. Men han er for tidligt ude.

Efterspørgslen er ikke stor nok, de mange revolvere kan ikke afsættes, og i 1842 må firmaet lukke. I mellemtiden har Colts revolver dog vist sit værd i kampen mod indianerne, og da USA i 1846 står over for en krig mod Mexico, bliver den konkurs-truede Samuel Colt kontaktet af hæren.

Sammen udvikler de en ny, kraftigere revolver, som stadig er standardudstyr i borgerkrigen 20 år senere.

Samuel Colt tjente 15 mio. dollar på sine revolvere.

1850: Deringer blev til Derringer

Våbensmeden Henry Deringer er specialist i lommepistoler. Af uvisse årsager får Deringers pistol tilføjet et “r” og navn­gives Derringer. Den kompakte pistol kan let skjules og kopieres af bl.a. Remington, som udvikler en dobbeltløbet model.

I 1934 bliver pistolen berømt, da bankrøveren John Dillinger gemmer en i sin ene sok. Efter hans død bliver lommepistolen et samlerobjekt, og i 2009 sælges den på auktion for 95.600 dollar (ca. 540.000 kr.).

1892: Østrigere udvikler verdensberømt automatpistol

Den østrigske opfinder Joseph Laumann producerer i 1892 verdens første automatpistol. Seks år senere udvikler hans landsmand Georg Luger en af de mest berømte pistoler. Den afbalancerede 10-skuds “Pistole Parabellum 1908”. Våbenet, kendt som en “Luger”, produceres fra år 1900 og er standardpistol i den tyske hær under 2. verdenskrig. Schweizerne benytter den helt frem til 1970'erne.

Fabrikken producerede 200 mio. Luger-pistoler.

1931: Hitler skød sig med politipistol

Den tysk-producerede Walther PPK (Polizeipistole Kriminal) bliver hurtigt en populær tjenestepistol hos politiet og topmedlemmerne af nazipartiet. Da Hitler i 1945 begår selvmord i førerbunkeren, er det med en Walther.

Den kompakte pistol spredes efter 2. verdenskrig til Europas politistyrker, og forfatteren Ian Fleming udstyrer sin agent 007 med en Walther PPK skjult i smokingen.

Walther-pistolerne er blevet produceret i over 80 år.

1955: Revolveren får sin renæssance

Med opfindelsen af automatpistolen ser revolveren ud til at være forældet. Men da den nye og kraftige magnum-ammunition dukker op, får seksløberne en renæssance. Magnumpatronerner indeholder dobbelt så meget krudt som de almindelige patroner, og kun kraftige revolvere kan holde til at affyre dem. I 1955 udvikler våbenfabrikanten Smith & Wesson sin .44 Magnum Model 29, som u­dødeliggøres i filmene om “Dirty Harry”.

Virkelighedens betjente bruger dog ikke revolveren, da den med en vægt på 1,4 kg er for tung og klodset til at være en effektiv tjenestepistol. I dag er det kraftigste håndvåben i handlen også en Smith & Wesson – en Model 500, som benytter 5,7 cm lange kaliber .50 Magnum-patroner.