Ingeniøren Gerald Bull ved det ikke, men om et øjeblik er han død.
Klokken er 19.30 om aftenen, da han træder ud af elevatoren på 6. sal i det luksuriøse lejlighedskompleks på François Folie-alléen i Bruxelles.
Udenfor siler regnen ned på denne forårsaften i marts 1990. Selvom den 62-årige Gerald Bull bor i bygningen, er han her sjældent. De seneste år har han tilbragt størstedelen af sin tid på endeløse rejser mellem Europa og Mellemøsten for at virkeliggøre sit livs projekt:
En 156 m lang monsterkanon, der er så kraftig, at den kan skyde et projektil helt ud i rummet – eller den halve jordklode rundt. Og nu ser hans ambitioner ud til at gå i opfyldelse.
I England er sektioner af det gigantiske kanonløb ved at blive afsendt med skib. I Italien ligger kanonens bundstykke klar, og fra Tyskland og Schweiz kommer hydrauliske cylindre og andre komponenter.
Ingen af leverandørerne aner, hvad komponenterne skal bruges til. Ud over Bull selv ved kun hans helt særlige kunde, at de er dele til det mest avancerede artilleriskyts, verden endnu har set.

I 1960’erne blev Gerald Bull anset for genial pga. sit arbejde med missiler og artilleri.
Gerald Bull er derfor tæt på at være en lykkelig mand, da han skridter ned ad den tæppebelagte korridor til lejlighed nr. 20. Han har en middagsaftale med en veninde om lidt, og han glæder sig.
Netop som Bull låser sin dør op, træder en person ud af skyggerne. Fem dumpe skud fra en lyddæmpet pistol lyder.
Historien om Gerald Bull er som taget ud af en spionroman krydret med en græsk tragedie. Som ung mand er han Canadas måske mest lovende forsker. Hans vision er at hjælpe rumfarten ved at skyde satellitter ud i rummet.
Han får USA’s støtte, men da amerikanerne trækker sig, kan han ikke slippe sin store vision. I stedet træffer han den fatale beslutning at slå sig sammen med en af Mellemøstens farligste diktatorer: Saddam Hussein.
Den Kolde Krig skreg på nye våben
Gerald Bulls vej mod at blive en af sin generations vigtigste våbeningeniører begyndte 40 år tidligere omkring udbruddet af Koreakrigen i 1950.
Krigen satte fut under Den Kolde Krig, og som svar på oprustningen bag Jerntæppet lancerede den canadiske forskningsenhed CARDE missilprogrammet “Velvet Glove” i 1951.

I Canada står en af verdens største kanoner og ruster. Gerald Bulls vision var, at kanoner som denne skulle kunne skyde helt ud i rummet.
Formålet var at udvikle et radarstyret missil, som kunne skyde et sovjetisk missilangreb ned. På det tidspunkt læste Gerald Bull til ingeniør med speciale i aerodynamik ved Torontos universitet, og i 1951 modtog han sin ph.d. som 23-årig – den yngste i universitetets historie.
CARDE hyrede det unge talent til at teste missilernes aerodynamik – og det var her, Gerald Bull fik idéen til en superkanon.
Normalt testes prototyper af missiler i en vindtunnel, men sådan én rådede CARDE ikke over, så Bull måtte tænke kreativt. Forskningsinstituttet havde en 120 m lang tunnel til test af artilleri, som han kunne bruge.
Det krævede blot, at Bull byggede en lille kanon, der kunne skyde en model af missilet gennem tunnellen, hvor kameraer fangede prototypens fart og opførsel.
Udviklingen af kanonen til missil-affyringen gav ikke alene viden om missilets aerodynamik. Arbejdet affødte også Gerald Bulls drøm om at udvikle artilleri, der kunne skyde satellitter helt ud i rummet.
Rumkapløb gav Bulls projekt vinger
Gerald Bull og hans kolleger nåede at producere omkring 100 Velvet Glove-missiler, før CARDE i 1956 opgav projektet. Bull måtte derfor også skrinlægge sit kanon-projektet.
Men i 1960 kom en uventet gæst på besøg i Canada. Arthur Trudeau, der havde hørt om Bulls idéer, var chef for den amerikanske hærs udviklingsafdeling og så perspektiver i en superkanon.
Under et møde mellem de to påstod Bull selvsikkert, at han kunne bygge en kanon, der kunne affyre et projektil med en hastighed på 12.000 m/s, idet projektilet forlod kanonens munding. Det var næsten 10 gange hurtigere end de kraftigste kanoner produceret under 1. og 2. verdenskrig, hvor især tyskerne brugte enorme ressourcer på at bygge kæmpestort artilleri.
Bull havde derfor nærstuderet nazisternes gengældelsesvåben V3, som vha. en række 130 m lange kanonløb skulle bombardere London 165 km fra affyringsstedet i Nordfrankrig. Kanonen nåede aldrig at vise sit værd, men gav Bull noget at bygge på.
Amerikanernes interesse for Bulls projekt skyldtes bl.a., at kanonen kunne bruges til at nedskyde de interkontinentale ballistiske missiler, som Sovjetunionen havde testet tre år forinden.
“Hvis du nogensinde forlader dit job hos CARDE og har brug for støtte til din superkanon-idé, så er Washington interesseret”, sagde Trudeau under mødet.
Få måneder efter sagde Gerald Bull sit job op for at arbejde på McGill-universitetet i Québec, hvor han mødte langt større opbakning til sin kanon. Bulls store chance kom snart efter, da det i april 1961 lykkedes Sovjetunionen at sende det første menneske, kosmonauten Jurij Gagarin, ud i rummet.

På det canadiske universitet McGill testede Gerald Bull i 1960’erne sine teorier om en rumkanon.
Russerne havde dermed cementeret deres førerposition i rumkapløbet mellem øst og vest. Bedriften chokerede amerikanerne, som kastede enorme ressourcer ind i projekter for at vende kapløbet til deres fordel.
Et af dem var Bulls gigantkanon.
Projektil slog verdensrekord
Både USA’s og Canadas militær tilbød nu at støtte Bulls kanonprojekt økonomisk og materielt. Amerikanerne donerede gamle flådekanoner, som blev opstillet i Canada og USA og på Barbados, hvor McGill-universitetet havde forskningsfaciliteter.
Bull viede de næste syv år af sit liv til forskningen i HARP (High Altitude Research Programme) for at teste idéen om at skyde satellitter ud i rummet vha. en kanon.
Ud fra et økonomisk perspektiv var planen genial: Satellitter skulle sendes op med en raket, som brugte enorme mængder energi til at løfte sig fra jordoverfladen, hvor atmosfæren er tættest, og raketten bliver tynget ned af brændstof.
“Affyringen ser ud til at være en succes, og kanonen er i perfekt stand”. Gerald Bull til canadisk TV efter testaffyring på Barbados i 1963.
Bulls idé var, at HARP-kanonen skulle overtage dette første og ekstremt dyre trin ved at skyde en mindre raket med satellitten indeni op mod rummet, hvorefter raketten overtog den videre færd.
“Eftersom det er muligt at genanvende kanonrørets booster-effekt, kan det lede til betydelige besparelser i forhold til konventionelle raketsystemer”, skrev Bull i en hemmeligstemplet rapport.
Ifølge hans beregninger kunne prisen for en satellitopsendelse reduceres med 90 pct.
To kanoner fra USA’s flåde blev derfor opstillet på Barbados – hver med et løb på 21 m og en indre diameter på 40 cm.
“Flere end blot nogle få ø-boere spekulerede over, om nogen fuldstændig havde tabt hovedet, da en kæmpe kanon blev opstillet her på stranden”, bemærkede en TV-journalist på stedet.
I januar 1963 hylede sirenerne på Barbados, da Gerald Bull og hans kolleger for første gang testede den ene kanon i en næsten lodret skudvinkel. I våbnet lå et missil af typen Martlet i et specialdesignet hylster af metal- og krydsfiner samt en ladning på næsten 140 kg eksplosiv cordit.
VIDEO: Se Gerald Bulls kanon blive affyret på Barbados
Canadisk TV var på Barbados, da Gerald Bull og hans forskerhold i 1963 for første gang affyrede en kanon mod rummet.
Vinduer over hele Barbados klirrede, da den 200 tons tunge kanon brølede mod himlen. Idet missilet forlod kanonrøret, faldt hylsteret som beregnet af, mens projektilet fór afsted efterfulgt af en gigantisk stikflamme.
Da en journalist straks efter fik fat i den 34-årige Bull, var han tydeligt lettet, men også beklemt ved den uvante opmærksomhed:
“Jeg har det faktisk godt. Affyringen ser ud til at være en succes, og kanonen er i perfekt stand”.
I 1965 havde Bull forlænget kanonløbet med 15 m, så det nu strakte sig 36 m op i luften. Da kæmpen blev affyret, lykkedes det at sende det 85 kg tunge projektil tæt på 150 km op i atmosfæren.
Det var ny verdensrekord.

I 1963 affyrede Gerald Bull for første gang den ene af de to kanoner på Barbados i en næsten lodret vinkel mod himlen.
Bull endte bag tremmer
I november lykkedes det Bull med en anden HARP-kanon opstillet i Yuma i USA at sende et projektil op i 180 km’s højde. Dermed havde canadieren for længst passeret den såkaldte Kármán-linje, som mange regner som grænsen til rummet.
Linjen ligger 100 km over havets overflade, hvor atmosfæren er så tynd, at konventionelle fly ikke længere kan holde sig svævende. Der var dog stadig langt til den højde, som fx den sovjetiske satellit Sputnik 1 nåede i 1957, hvor den gik i kredsløb i en højde på mellem 230 km og 940 km over Jordens overflade.
Projektilhastigheden var da også blot ca. 2.300 m/s – fem gange lavere, end Bull havde satset på. Men ingeniøren mente at kende løsningen.
Desværre for Bull mistede både Canada og USA interessen for projektet i 1968 og smækkede pengekassen i. Den dybt skuffede ingeniør nægtede dog at lade sig stoppe af “tykhovedede bureaukrater”, og samme år stiftede Bull det private selskab Space Research Corporation (SRC).
Selskabet skulle fortsætte arbejdet, og for egne midler opkøbte Bull bl.a. et 2.400 hektar stort område på grænsen mellem USA og Canada, hvor han indrettede værksteder og opstillede en testkanon med et løb på hele 52 m.

I 1967 startede Gerald Bull sit eget firma, Space Research Corporation, og opstillede en af verdens længste kanoner i Canada med et løb på 52 m.
For at skaffe penge til projektet begyndte Bull at udvikle og sælge artilleri og granater baseret på sine erfaringer fra HARP-projektet. I 1973 solgte han bl.a. israelerne 50.000 specialdesignede artillerigranater med langt større rækkevidde end de konventionelle.
Granaterne var så stor en succes, at USA’s kongres hædrede Bull med amerikansk statsborgerskab.
Men Bull solgte også til mere dubiøse købere og udnyttede, at han fra sine værksteder på grænsen mellem USA og Canada kunne udnytte de to landes forskellige våbeneksport-love: Var et våben ulovligt at eksportere fra det ene land, eksporterede SRC det i stedet fra det andet.
Men i 1977 gik det galt, da det viste sig, at Bull havde solgt granater og dele til GC-45-haubitsere – en selvkørende kanon designet af Bull selv – til Sydafrika, som var underlagt en våbenembargo af FN. Sydafrikanerne videreudviklede siden våbnet til G6-haubitsen.
Bruddet på embargoen kostede SRC en bøde, mens Bull blev idømt et års fængsel. Da han blev løsladt, var Bull bankerot.
Rasende forlod han Nordamerika og bosatte sig i Belgiens hovedstad, Bruxelles, hvor han med hjælp fra bl.a. sønnen Michel åbnede et nyt firma.
Og i 1987 fik Michel et telefonopkald, der skulle ændre alt.
Redningsmanden Saddam Hussein
Manden i den anden ende af røret var fra Iraks regering. Han ringede på vegne af Iraks leder, Saddam Hussein. Diktatoren inviterede Gerald Bull til Baghdad.
Saddam var på dette tidspunkt verdens største våbenkunde. Siden krigen mellem Irak og Iran brød ud i 1980, havde diktatoren brugt 50 mia. dollars på våben.

Bull baserede den irakiske Al-Fao-haubits på G6-haubitsen (billedet), som var en videreudvikling af Bulls egen GC-45-haubits.
Saddam ville slå Iran med Bulls våben
I løbet af 1980’erne betalte det irakiske regime Gerald Bull for at udvikle avanceret artilleri til krigen mod Iran. Bull tog imod opgaven med kyshånd, for han havde brug for penge til sin superkanon.
Da Irak angreb Iran i 1980, endte de to oliestater hurtigt i en skyttegravskrig, som krævede effektivt artilleri. På det tidspunkt havde Gerald Bull stiftet sit eget firma, som ud over at arbejde med superkanonen også producerede og solgte avanceret artilleri internationalt.
Det irakiske regime, der på det tidspunkt blev støttet af USA, hyrede Bull til bl.a. at bygge en selvkørende kanon – en såkaldt haubits – som kunne give dem overtaget i krigen. Bull havde brug for penge til den videre udvikling af sin superkanon og takkede straks ja.
Ingeniøren baserede det nye irakiske våben på den såkaldte G6-haubits, som sydafrikanerne havde designet på basis af Bulls højeffektive GC-45-haubits. Irakernes nye haubits fik navnet Al-Fao og var et af verdens kraftigste artillerivåben. Al-Fao vejede 48 tons og havde en 11 m lang kanon med en rækkevidde på hele 56 km.
Ifølge rygter mødte Bull diktatoren Saddam Hussein i Baghdad, hvor den irakiske diktator blev så imponeret af sin gæst, at han afbrød mødet for – midt om natten – at ringe til sine nærmeste folk og kræve, at de kom straks. De skulle også høre Bulls præsentation.
Saddam var besat af tanken om at forvandle Irak til en stormagt i Mellemøsten, men han drømte også om at gøre Irak til en rumnation.
Det var i hvert fald den forklaring, Bull og hans søn fik, da de i januar 1988 mødtes med Iraks minister for militær-industriel produktion, Hussein Kamel.
Irakerne kendte til HARP-projektet og ønskede nu, at Bull fortsatte projektet i Irak, så de kunne skyde satellitter på helt op til to tons ud i rummet.
Gerald Bull troede dårligt sine egne ører:
“I får råd til at bombardere himlen med satellitter og lave opsendelser for hver eneste nation i Mellemøsten”, udbrød han begejstret.

Saddam Hussein drømte om at gøre Irak til en stormagt med Mellemøstens stærkeste hær.
I flyet på vej hjem udtrykte sønnen dog bekymring for projektet. Han frygtede, at mange ville se kanonen som et våben, der kunne bombe byer og lande på enorm afstand.
Men Gerald Bull fejede sønnens bekymringer væk.
“Straks efter affyringen vil hver eneste sofistikeret militærmagt i verden kende kanonens præcise placering”, påpegede han.
Eftersom kanonen ikke kunne flyttes, ville den derfor blive bombet sønder og sammen, hvis den blev brugt som våben, mente faren.
“Superkanonen var tiltænkt angreb over store afstande og til at nedskyde spionsatellitter”. Den irakiske eksminister Hussein Kamel.
Michel opgav diskussionen. Hans far havde en særlig evne til at lukke øjnene for alle faresignaler, når det drejede sig om hans livsprojekt.
Skal man tro ministeren Hussein Kamel, der senere flygtede til Jordan, var bekymringen dog reel.
“Superkanonen var tiltænkt angreb over store afstande og til at nedskyde spionsatellitter”, udtalte han efter sin flugt.
Men for den nu 61-årige Bull var det nu eller aldrig – uanset konsekvenserne. I et brev til en kollega erkendte canadieren, at alderen trykkede:
“Efterhånden som jeg bliver ældre, synes alt at tage længere tid, og uger føles som dage”.
Israelerne opdagede superkanonen
Bulls kontrakt med Iraks militær lød på 25 mio. dollars til udvikling af to superkanoner – kaldet Big Babylon – samt en lidt mindre prototype med navnet Baby Babylon. Der var dog en betingelse: Bull skulle samtidig hjælpe irakerne med at styrke deres artilleri.
Allerede i maj 1988 stod den 45 m lange Baby Babylon færdig. Kanonen kunne i teorien affyre projektiler over en afstand på op til 750 km.

Da FN’s våbeninspektører kom til Irak i 1990’erne, fandt de Gerald Bulls “lille” superkanon, Baby Babylon.
Superkanon var en gumpetung gigant
Mange frygtede, at Saddam Hussein ville bruge Gerald Bulls kanon i krig. Opfinderen selv var dog ikke i tvivl: Hans opfindelse var alt for stor til at blive brugt som dommedagsvåben.
Da Gerald Bull blev myrdet i 1990, havde hans superkanon Big Babylon stadig ikke forladt tegnebrættet. Var kanonen blevet bygget, ville den ifølge ingeniørens beregninger veje ufattelige 2.100 tons. Alene det 156 m lange kanonløb vejede 1.665 tons.
Når først kanonen var blevet samlet på det udvalgte bakkedrag et sted i Irak med løbet rettet mod stjernerne, ville den ikke kunne rykke sig ud af flækken, og den ville desuden være fuldstændig umulig at skjule for eventuelle fjender.
Det gigantiske kanonløb ville bestå af 26 sammenføjede elementer. Samlingerne gjorde ifølge Gerald Bull kanonen sårbar over for bombeangreb, så hvis Saddam Hussein besluttede at skifte satellitterne i kanonløbet ud med granater, ville fjenden lynhurtigt vide, hvor skuddet kom fra.
Affyringen ville udløse en stikflamme på 90 m og give så kraftigt en rekyl, at stødet ville kunne måles så langt væk som i Californien.
Komponenterne til de to Big Babylon-kanoner blev bestilt hos forskellige fabrikanter i Europa. De fik at vide, at delene skulle bruges i bl.a. Iraks olieindustri.
I virkeligheden skulle de enorme stålrør føjes sammen til den største kanon, verden nogensinde havde set. Med en længde på 156 m og en vægt på 1.665 tons skulle kanonløbet sende en ladning på to tons ca. 1.000 km op i luften.
Hvordan Bull rent praktisk ville give den tonstunge ladning tilstrækkelig hastighed til at nå langt nok ud i rummet, holdt han hemmeligt.

Efter Gerald Bulls død i marts 1990 beslaglagde briterne dele af superkanonen, som skulle smugles til Irak.
Men i sommeren 1988 ændrede alt sig for Iraks diktator. Saddam Hussein var tvunget til at indgå en våbenhvile med Iran, og i stedet begyndte Saddam at rasle med sablen over for Israel.
Dermed lagde Irak sig ud med USA, som ellers havde støttet landet i krigen mod Iran. Med amerikansk opbakning satte israelerne derfor alt ind på at kortlægge Iraks våbenprogrammer.
Og det fik dem på sporet af Gerald Bull.
Mossad myrdede formentlig Bull
Gerald Bull var udmærket klar over Saddam Husseins stadig mere problematiske situation. Men kanonmageren var nu så tæt på målet, at han ikke kunne give op.
“I de sidste fem år har jeg på årsbasis ikke opholdt mig mere end 60 dage i noget land”. Gerald Bull i brev til tidligere kollega.
Han oprettede et virvar af skuffeselskaber i Europa og Asien for at skjule sine spor og tilbragte stort set al sin tid på at rejse mellem de forskellige lande. I et brev til en gammel kollega fra HARP-dagene erkendte han i maj 1989, at rejseriet var en pine.
“Jeg lever i fly. Mine sekretærer, som holder styr på mine bevægelser, har regnet ud, at i de sidste fem år har jeg på årsbasis ikke opholdt mig mere end 60 dage i noget land”, skrev Bull.
“Det gør mig berettiget til en opholdstilladelse i skyerne”, konkluderede han ironisk.
Det stod imidlertid klart, at hver en bevægelse, han gjorde, blev overvåget. Under de mange flyvninger “forsvandt” hans bagage og blev først “fundet” dage senere. Der var også tegn på, at nogen havde gennemsøgt hans lejlighed i Bruxelles.
Alle advarsler til trods fortsatte Bull ufortrødent, indtil han en regnvejrsdag i marts 1990 for sidste gang vandrede ned ad korridoren til sin lejlighed. Da politiet nåede frem, lå den canadiske ingeniør med den store vision på dørtærsklen til sin lejlighed. I den livløse krop sad fem projektiler.
“Efter at han kom til Irak, slog de ham ihjel”. Saddam Hussein i en tale efter snigmordet på Gerald Bull.
Gerningsmændene blev aldrig fundet, men meget tyder på, at israelske Mossad-agenter stod bag. Det mente i hvert fald Saddam Hussein, som få dage efter mordet truede Israel med kemiske våben og i samme ombæring nævnte Gerald Bull:
“Der tales om, at den irakiske efterretningstjeneste er spredt ud over Europa. Men ingen taler om menneskerettighederne for denne canadiske borger. Efter at han kom til Irak, slog de ham ihjel”.
Fem måneder senere invaderede Saddam Husseins styrker Kuwait. Da den amerikanskledede koalition i februar 1991 drev de irakiske tropper ud af det besatte land, pålagde FN Irak at lade våbeninspektører inspicere Iraks våbenarsenal.
Blandt fundene var dele til Bulls superkanon, som straks blev destrueret. En enkelt sektion af superkanonens løb har dog overlevet og står i dag udstillet i England som et minde om, hvordan tårnhøje ambitioner kan styrte i grus, hvis man mister sit moralske kompas undervejs.

Elon Musks genanvendelige løfteraketter har overfløddiggjort superkanoner.
Tiden er løbet fra superkanoner
Konceptet bag Gerald Bulls gigantiske kanon, der skulle gøre det billigt at sende satellitter og andet gods ud i rummet, er blevet overhalet af
SpaceX’ genanvendelige raketter.
Idéen om en superkanon, der kan slynge satellitter ud i rummet som en slags supersonisk katapult, led et alvorligt knæk efter opfinderens død. Men i 2009 forsøgte den amerikanske ingeniør John Hunter at genoplive Gerald Bulls plan om at sende objekter langt ud i rummet vha. en gigantisk kanon.
Under navnet “Quicklaunch” arbejdede Hunter på at konstruere en stor, gasdrevet kanon, der kunne affyre fx en last med brændstof ud til en rumstation.
Planen var, at rumskibe her skulle kunne tanke brændstoffet og fortsætte deres bemandede rejser til fx Mars. Projektet gik dog i vasken grundet “interne stridigheder” i organisationen.
I 2015 skrev Elon Musks virksomhed SpaceX historie ved at få raketten Falcon 9 til at lande sikkert på Jorden i lodret position efter 10 minutters opsendelse.
Disse raketter kan bruges igen og igen, når der skal fragtes satellitter og brændstof ud i rummet. Metoden sænker omkostningerne ved rumfart betydeligt og gør dyre – og i yderste fald farlige – konstruktioner som en superkanon overflødig.