Bonhams Auctioneers
Tipu Sultan sværd

Slår alle rekorder: Verdens dyreste sværd solgt på auktion

Den indiske sultan Tipus sværd fra 1700-tallet var “kun” vurderet til 2,5 millioner dollars. Men sværdets unikke historie førte til en budkrig mellem to milliardærer, som fik prisen til at eksplodere.

Det er ikke hver dag, at en ægte sultans sværd går på aktion. Det såkaldte “Sovekammer-sværd”, som tilhørte Tipu Sultan, der regerede i sydindiske kongerige Mysore fra 1782-1799, var da også blevet vurderet til hele 2,5 millioner dollars (17 millioner kr.).

Men da sværdet blev bortauktioneret den 23. maj, endte det i en reel budkrig, og prisen kom helt op på svimlende 17,5 millioner dollars (121 millioner kr.). Det er dermed det dyreste sværd solgt nogensinde.

Ifølge Sword Encyclopedia var det hidtil dyreste sværd den såkaldte Boateng-sabel fra 1700-tallet, der tilhørte den kinesiske kejser Qianlong og blev solgt for 7,7 millioner dollars i 2008.

Selv modregnet inflation er prisen på Tipu Sultans sværd væsentligt højere. Men hvad gjorde sværdet så værdifuldt?

Tipu Sultan sværd

Et unikt aspekt ved sværdet er teksten, som den britiske general David Baird fik indgraverede i bladet, efter han fik det overrakt. Skæftet er desuden udsmykket med imponerende kalligrafi i guld.

© Bonhams Auctioneers

Sultan kæmpede imod briterne til det sidste

“Dette spektakulere sværd er det største af alle våben med forbindelse til Tipu Sultan, som stadig er på private hænder”, udtalte auktionarius Oliver White ved autionshuset Bonhams, inden autionen blev skydt igang.

Grunden til den høje pris, skal dog nok ikke kun findes i det fantastiske håndværk, men også i den helt unikke historie, som sværdet fortæller.

Tipu Sultan herskede over kongeriget Mysore i slutningen af 1700-tallet, hvor den britiske kolonisering af Indien blev mere og mere omfattende. Sultanen nægtede at bøje sig for briterne og blev berømt for at føre effektive krige imod dem, hvor hans hær bl.a. blev nytænkte brugen af raketartilleri. Hans største fjende var det Britiske Ostindiske Kompagni, som han vandt en række sejre over i starten af 1780'erne.

Tipu Sultan

Portræt af Tipu Sultan. Sultanens modstandskamp er stadig berømt i Indien, hvor tusindvis besøger hans grav hvert år.

© Wikimedia Commons

Men under den fjerde krig imod briterne kunne han ikke længere holde stand, og 4. maj 1799 faldt hovedstaden Seringapatam (nu Srirangapatna) til de britiske styrker. Tipu Sultans egne ministre havde forrådt ham og givet briterne adgang til byen. Sultanen blev rådgivet til at flygte ud af byen via hemmelige gange, men han nægtede og døde under kampe i gaderne.

Sultanens palads blev herefter plyndret af briterne, og i hans seng fandt de det smukke sværd. Sultanen sov nemlig med det hver nat i tilfælde af, at nogle ville prøve at myrde ham i ly af mørket.

Sværdet overrakte soldaterne til deres britiske general David Baird for “hans store mod og opførsel i det angreb, han havde kommandoen over” og som symbol på, at han havde overvundet briternes forhadte fjende i Indien. Baird fik senere indgraveret historien om hovedstadens fald direkte på sværdets blad.

“Sengekammer-sværdet” har altså en direkte tilknytning til en vigtigt historisk person og begivenhed, og det var nok det, som førte til budkrigen mellem de to styrtende rige købere per telefon.

Den endelig køber er en anonym milliardær, og sværdet vil nu blive en del af privat samling. Måske får verden det aldrig at se igen.

Se det flotte sværd her:

Video