Tyska soldater gör V-1-roboten klar för avfyrning från en bas i norra Frankrike. 48 minuter senare landar den i London.

V1-bomben terroriserede London

Hitler drømte om et nyt vidundervåben, der kunne redde Det Tredje Rige. En af hans trumfer var V1-bomben, der ramte London fra baser i Nordfrankrig.

17. september 2013 af Boris Koll

V1-bomben spredte rædsel blandt briterne

V1 var Hitlers hævn for briternes bombning af de tyske storbyer, og den flyvende bombe skabte præcis den rædsel, Hitler havde håbet på. Det uhyggelige ved våbnet var, at det ramte fuldstændig vilkårligt, så hvem som helst kunne blive det næste offer. Lyden bidrog kraftigt til uhyggen. Bomben larmede infernalsk, men motoren gik ud, når den indledte dykket mod målet, så der blev få sekunders dødsstilhed.

Discountprodukt tabte vingerne

V1 var et teknologisk gennembrud, og den flyvende bombe blev stamfader til det moderne krydsermissil. Men vidundervåbnet var samtidig et hurtigt produceret lavprisprodukt, der ofte faldt fra hinanden. Motoren var fx alt for kraftig til den spinkle flykrop, og de voldsomme vibrationer rystede i mange tilfælde missilet i stykker kort efter opsendelsen eller fik vingerne til at falde af.

Blev ombygget til kamikazefly

70 piloter meldte sig frivilligt til at dø for Tyskland i en ombygget udgave af V1. Selvmordsflyet skulle sættes ind mod særligt vigtige mål. Planen chokerede mange Luftwaffechefer, men i den hysteriske stemning, som herskede, turde de færreste sige Hitler imod. Det lykkedes dog rustningsminister Speer at overbevise Hitler om, at selvmordsangreb var i strid med tysk krigertradition. Flyet blev i stedet stamfader til det nye japanske kamikazefly Kawanishi Baika.

Vil du læse mere om V1-bomben? Som abonnent på bladet, kan du downloade hele historien om om Hitlers banebrydende våben.

Ikke abonnent?
Bliv abonnent og få adgang til alt indhold på historienet.dk

Måske er du interesseret i...

Læs også