Britisk bedrag havde ingen effekt på nazi-raketter

Det var spildte kræfter, da britiske agenter under 2. verdenskrig fodrede­ tyskerne­ med løgne om, hvor V2-raketter ramte i London.

De tyske V2-raketter blev afsendt mod London fra affyringsramper i Nordfrankrig og Holland. De havde en rækkevidde på ca. 320 km.

© Getty images & Shutterstock

Da Nazityskland fra september 1944 lod deres frygtede V2-raketter regne ned over London, udtænkte briterne et udspekuleret modtræk. Efterretnings­tjenesten lod dobbeltagenter give tyskerne falske informationer om, hvor raketterne ramte, så de overskød deres mål.

Operationen var angiveligt så stor en succes, at det i løbet af fire uger i januar og februar 1945 lykkedes at få tyskerne til at flytte deres sigte fire km længere mod øst hver uge, så Westminster og andre vigtige bydele undgik at blive ramt.

Raketterne var ekstremt upræcise

Men en ny undersøgelse viser, at bedraget reelt ingen effekt havde. Raketterne var nemlig i forvejen så upræcise, at de gennemsnitligt kun kunne ramme inden for en radius af ca. 30 km omkring de planlagte mål.

Ifølge Steve Le Comber fra Queen Mary University of London brugte han og hans kolleger et særligt computerprogram til at kortlægge ca. 700 missilangreb, hvor det centrale London var målet.

“Da vi kørte programmet viste det, at nedslags-klyngerne stort set ikke rykkede sig i løbet af de fire uger”, forklarer han til avisen The Telegraph.

Missil ramte 64 km forkert

Ifølge forskeren er der ingen tvivl om, at det rent faktisk lykkedes briterne at snyde tyskerne med de falske oplysninger. Det havde bare ingen praktisk betydning, fordi raketterne var så unøjagtige.

De nye resultater understøttes bl.a. af det faktum, at da tyskerne i marts 1945 forsøgte at ramme Ludendorff-broen over Rhinen, slog en af raketterne ned hele 64 km fra målet.