Il-2’erne angreb i grupper af 12 for at udjævne våbnenes ringe præcision. Tyskerne døbte den runde angrebsformation “dødshjulet”.

© Getty Images & Wikipedia

Hvad var 2. verdenskrigs mest anvendte fly?

Russerne ejede over 36.000 Il-2 kampfly, og de spredte rædsel blandt de tyske soldater. Kampflyet, der blev kaldt den flyvende tank, blev især brugt imod kampvogne og køretøjer.

2. april 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Med i alt 36.183 maskiner på vingerne, 6.000 mere end tyskernes Messerschmitt Bf 109, er den russiske jagerbomber Il-2 det talrigeste kampfly under 2. verdenskrig. Flyet blev primært benyttet imod mål på jorden – især kamp­vogne og ­køretøjer.

Med sine 1,5 kg tunge anti­tank­bom­ber var Il-2-flyet en trus­sel for selv de store Tiger-kamp­vogne, som kun havde tyndt panser på toppen af deres kanontårn. Ifølge rus­ser­nes egne tal ødelagde Il-2’ere bl.a. hundredvis af tyske kamp­vogne under ­slaget ved Kursk i 1943.

Stalin elskede også ma­­ski­­ner­­ne. Da en fabrik ikke levede op til leveringsordrerne, sendte han et telegram, hvor det blev understreget: “Flyene er lige så vigtige for Den Røde Hær som brød og vand. Dette er min sidste advarsel!”

Il-2 var som en flyvende kampvogn

Med et tykt panser og voldsom armering gik Il-2 under navnet “den flyvende tank”. Det tunge fly var langsomt og upræcist, men frygtet i store eskadriller.

Klik dig gennem billedet og kom helt tæt på den flyvende kampvogn:

Iljusjin Il-2 i tal

Længde: 11,6 m

Vingespænd: 14,6 m

Tom vægt: 4.360 kg

Lastet vægt: 6.160 kg

Topfart: 414 km/t.

Rækkevidde: 720 km

Motor: 1.700 hk

Besætning: 2 (pilot og bagskytte)

Måske er du interesseret i...

Læs også