Alan Wilson

Tragedie: Flyvende Fæstning kolliderer under opvisning

Publikum så forfærdede på, mens et jagerfly med en gammelkendt fejl pløjede sig ind i 2. verdenskrigs mest berømte bombefly.

Flyopvisningen i Dallas, Texas, skulle have været en hyldest til amerikanske piloter under 2. verdenskrig. I stedet endte festdagen i en tragedie.

Et jagerfly fra 2. verdenskrig skulle eskortere en legendarisk Flyvende Fæstning, men kom ud af kurs og kolliderede med det i luften.

Jagerflyet af typen Bell P-63 Kingcobra ramte med sådan en kraft, at bombeflyet blev skåret midt over ved cockpittet. Begge fly styrtede derefter til jorden og eksploderede.

Alle fem besætningsmedlemmer i B-17 Flyvende Fæstning omkom, og det samme gjorde jagerflyets pilot.

Video: Jagerne skar bombeflyet midt over

Video tyder på kendt fejl

Ingen publikummer på jorden led overlast af kollisionen, selv om mange stod tæt på for at optage video.

Publikums video-optagelserne afslører, at de to fly ikke forsøgte at undgå hinanden. Ifølge eksperter kan det skyldes, at jagerflyet ikke kunne se bombemaskinen i de sidste kritiske sekunder før kollisionen.

Bell P-63 Kingcobra er en af 2. verdenskrigs mindre kendte jagere. Sovjetunionen modtog Kingcobras som del i lend-lease-aftalen med USA og anvendte flyet mod både Tyskland og Japan.

© Public domain

Kingcobraen, som amerikanerne sendte godt 2.000 af til Sovjetunionen under 2. verdenskrig, havde en kendt fejl: Udsynet fra cockpittet var dårligt, så blinde vinkler let opstod.

Flyvende Fæstninge var bygget til at modstå angreb fra tyske jagerfly, mens de nærmede sig deres mål og åbnede bombelasten. Kollisioner i luften kunne de 16 tons tunge fly dog ikke overleve.