Var stridsvogne antikkens kampvogne?

Hvad blev stridsvogne brugt til på oldtidens slagmarker. Og hvornår gik de af mode?

Skythiske stridsvogne havde sværd­klinger på akslerne. De skulle give grufulde sår til alle, vognene passerede.

Stridsvogne gav hærene styrke

Før hestevognen dukkede op, foregik al krigsførelse i fodgængertempo. Men så indtog stridsvognen slagmarkerne, og i tusind år gav den hærene mobilitet og styrke.

Den ældste stridsvogn, arkæologer hidtil har fundet, er fra omkring 2000 f.Kr. Selv om mennesket allerede var begyndt at ride på hesteryg, var det vognen, der gjorde dyret til mellemøst­kulturernes stærkeste våben. For indtil opfindelsen af sadlen omkring år 700 f.Kr. var det næsten umuligt for en rytter at kæmpe uden at falde af hesten.

5.000 stridsvogne i kamp 1300 f.Kr

Slaget ved Kadesh mellem egyptere og hittitter omkring 1300 f.Kr. var en gigantisk duel mellem 5.000 stridsvogne. Hittitterne havde kraftige vogne beregnet til nærkamp, med to spydbevæbnede krigere og en vognstyrer. De egyptiske vogne bar derimod kun en enkelt bueskytte ud over kusken, og de var lette, så de kunne holde sig på afstand af fjenden. Slaget blev en stor egyptisk sejr.
Knap tusind år senere talte det mægtige Perserriges hær såkaldte "skythiske vogne" – stridsvogne med skarpe sværdklinger på akslerne. De skulle kappe benene over på alle, vognen kørte tæt forbi.

Slag i 331 f.Kr blev enden på stridsvognenes æra

Omkring år 300 f.Kr. var stridsvognene ellers ved at blive erstattet af heste med saddel, men de kunne stadig bruges til at skabe uorden i fjendens kampformation. Det forsøgte perserne at gøre ved Gaugamela i 331 f.Kr., hvor stridsvogne angreb Alexander den Stores hær.

Men de makedonske krigere åbnede blot deres rækker, så vognene passerede lige gennem fronten og kunne overmandes bagfra. Slaget markerede enden på stridsvognenes æra.