Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skythiske stridsvogne havde sværd­klinger på akslerne. De skulle give grufulde sår til alle, vognene passerede.

Teknik - Våben

Var stridsvogne antikkens kampvogne?

Hvad blev stridsvogne brugt til på oldtidens slagmarker. Og hvornår gik de af mode?

Stridsvogne gav hærene styrke

Før hestevognen dukkede op, foregik al krigsførelse i fodgængertempo. Men så indtog stridsvognen slagmarkerne, og i tusind år gav den hærene mobilitet og styrke.

Den ældste stridsvogn, arkæologer hidtil har fundet, er fra omkring 2000 f.Kr. Selv om mennesket allerede var begyndt at ride på hesteryg, var det vognen, der gjorde dyret til mellemøst­kulturernes stærkeste våben. For indtil opfindelsen af sadlen omkring år 700 f.Kr. var det næsten umuligt for en rytter at kæmpe uden at falde af hesten.

5.000 stridsvogne i kamp 1300 f.Kr

Slaget ved Kadesh mellem egyptere og hittitter omkring 1300 f.Kr. var en gigantisk duel mellem 5.000 stridsvogne. Hittitterne havde kraftige vogne beregnet til nærkamp, med to spydbevæbnede krigere og en vognstyrer. De egyptiske vogne bar derimod kun en enkelt bueskytte ud over kusken, og de var lette, så de kunne holde sig på afstand af fjenden. Slaget blev en stor egyptisk sejr.
Knap tusind år senere talte det mægtige Perserriges hær såkaldte "skythiske vogne" – stridsvogne med skarpe sværdklinger på akslerne. De skulle kappe benene over på alle, vognen kørte tæt forbi.

Slag i 331 f.Kr blev enden på stridsvognenes æra

Omkring år 300 f.Kr. var stridsvognene ellers ved at blive erstattet af heste med saddel, men de kunne stadig bruges til at skabe uorden i fjendens kampformation. Det forsøgte perserne at gøre ved Gaugamela i 331 f.Kr., hvor stridsvogne angreb Alexander den Stores hær.

Men de makedonske krigere åbnede blot deres rækker, så vognene passerede lige gennem fronten og kunne overmandes bagfra. Slaget markerede enden på stridsvognenes æra.

Læs også:

Våben

USAs spøgelsesfly tvang Saddam Hussein i knæ

12 minutter
Bygningsværker

Grusom fængselstortur var et tilløbsstykke

21 minutter
Våben

Belejringstårnet gjorde det uindtagelige indtageligt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul