Værd at vide om internettets historiske udvikling

Internettet er et spændende kapitel i historiebøgerne, som du ikke må snyde dig selv for at dykke ned i. Vi tager dig her igennem internettets spændende rejse – fra 1969 til i dag.

© depositphotos

Det kan for især unge mennesker være svært at forestille sig en hverdag og et liv uden internet. Vi skal dog ikke skrue tiden mere end et par årtier tilbage, før det kun var en lille procentdel af danskerne, der havde internetadgang.
Du ved, hvad internettet er, og hvad det giver af muligheder, men kender du også historien bag? Ellers kan du blive klogere på den spændende historie her. Internettet er kommet for at blive, men vejen til at skabe det internet, som vi kender i dag, har været både lang og bumpet.

1969: Første spadestik i udviklingen af internettet

Selvom det skulle vise sig, at der skulle gå mange år, før internettet blev udbredt, så blev det første spadestik i udviklingen allerede taget i 1969. I slutningen af 1960’erne – mere nøjagtigt d. 29. oktober 1969 – lykkedes det i forbindelse med et forskningsprojekt kaldet APRANET at skabe en stabil forbindelse mellem to computere. Charlie Klein, der på daværende tidspunkt var studerende ved University of California, var manden bag projektet.
For første gang i historien lykkedes det at sende en e-mail – fra en computer til en anden. Godt nok var det kun halvdelen af e-mailens indhold, der nåede frem, men trods det var det en stor succes og et stort gennembrud i udviklingen af internettet.

1970’erne: Computere forbindes med hinanden på lukkede netværk

I 1970’erne fortsætter udviklingen af internettet. I dette årti bliver der oprettet nye netværk, og der kommer flere computer på netværkene. Der sker fremskridt i udviklingen af internettet, men på daværende tidspunkt var det fortsat ikke muligt at kommunikere på tværs af netværk. Computerne kunne udelukkende kommunikere med hinanden, hvis de var tilkoblet samme netværk, hvilket gav nogle begrænsninger. Dette blev der dog hurtigt fundet en løsning på.

1983: Computere kan kommunikere med hinanden på tværs af netværk (TVP/IP)

En af datidens helt store udfordringer i forbindelse med udviklingen af internettet var, at det ikke var muligt at få computerne til at kommunikere med hinanden, hvis de ikke var tilknyttet samme netværk. Denne udfordring løste Vinton Cerf d. 1. januar 1983. Han udviklede nemlig TVP/IP protokollen, som gjorde det muligt at kommunikere på tværs af netværksgrænser. Dette var et enormt gennembrud, og derfor får Vinton også en vis del af æren for udviklingen af internettet.

1990: Den første hjemmeside bliver lanceret

Der findes i dag flere milliarder hjemmesider, men det gjorde der ikke for blot tre årtier siden.
Den allerførste hjemmeside blev lanceret d. 20. december 1990 af en engelsk programmør ved navn Tim Berners-Lee. Mens de fleste mennesker havde travlt med at købe julegaver og pynte op til jul, så blev der skabt en af de vigtigste opfindelser i mange år. 8 år senere – i 1998 – blev Google, der i dag er verdens største søgemaskine, lanceret.

2021: 95 % af den danske befolkning er på nettet mindst en gang om dagen

Der er sket rigtig meget, siden det første skridt i udviklingen af internettet blev taget tilbage i 1960’erne. I dag har langt de fleste danskere internetadgang i hjemmet, og vi er flittige brugere af internettet. En statistik fra Danmarks Statistik fra 2021 viser, at 95 % af befolkningen (i aldersgruppen 16-74 år) er på nettet mindst en gang dagligt.