Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Omhyggelige Darwin glemte at notere,­ hvor hans finker kom fra.

© BPK/Topfoto/AKG Images
Udforskning

4 myter om Charles Darwins evolutionsteori

"Arternes oprindelse” var så kontroversiel en bog, at rygterne om, hvad Charles Darwin egentlig havde skrevet, straks begyndte at florere.

Myte 1: Finker fik Darwin på ideen om evolution

Nej! Darwin indsamlede ganske rigtigt nogle finker på Galápagos, senere kendt som Darwin-finkerne. Men det var først efter, at han var vendt tilbage til Storbritannien, at en ornitolog gjorde ham opmærksom på finkernes forskellige kendetegn – at de varierede fra ø til ø.

Flere af de finker, Darwin havde indsamlet, genkendte han slet ikke som finker, og i øvrigt havde han kun klassificeret tre af arterne efter den ø, hvor de var indfanget.

Darwins tjener og assistent, Syms Covington, viste sig at have en langt bedre samling, og han havde endda bestemt finkerne efter, hvor de kom fra.

Myte 2: “Mennesket nedstammer fra aberne”

Nej! I “Arternes oprindelse” koncentrerer Darwin sig om dyrearter­ og nævner kun mennesket i en bisætning.

Men værket fik læserne til at spekulere over menneskets placering i rækken af arter, som udvikler sig fra én art til en anden.

Først i en bog om menneskets afstamning fra 1871 argumenterede Charles Darwin for, at vi – ligesom alle andre dyr – nedstammer­ fra en stamform, vi har fælles med aberne – han mente altså ikke, at vi nedstammer fra aberne.

Myte 3: Biologen ville bekæmpe kristendommen

Nej! Darwin betragtede troen som et personligt anliggende og mente, at der ikke nødvendigvis var nogen modsætning mellem hans teori og religionen. Det vigtige var, at mennesker ikke blandede de to ting sammen.­

Hans arbejde handlede om at forstå livet på Jorden videnskabeligt, og i hans øjne kunne man sagtens tilslutte sig evolutionslæren og stadig tro på Gud. Året efter udgivelsen af “Arternes oprindelse” erkendte han, at spørgsmålet om religion var kompliceret:

“Jeg kan ikke helt slå mig til tåls med at betragte dette vidunderlige univers og især den menneskelige natur og så konkludere, at alt er et resultat af rå magt (naturlig udvælgelse, red.)”.

Tag med HISTORIE og oplev Galápagosøerne

Myte 4: Han opfandt slagordet “survival of the fittest”

Nej! Den britiske filosof Herbert Spencer var den første, der formulerede udtrykket “survival of the fittest” (de bedst egnede overlever, red.). Spencer brugte termen i en bog om biologiens principper fra 1864.

Darwin tog formuleringen til sig i femteudgaven af “Arternes oprindelse”­ fra 1869 som et udtryk for naturlig udvælgelse. Men egentlig brød han sig ikke om vendingen, fordi det ofte blev misforstået, som var det den fysisk stærkeste, der ville overleve.

Det, Darwin mente, var, at den bedst tilpassede­ statistisk set har størst chance for at overleve.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul