Doggerland: Forskere kortlægger Europas Atlantis

Det mystiske Doggerland: Under Nordsøen ligger et enormt landområde, som indtil for 7.000 år siden var beboet af titusinder af mennesker.

Richard Bates og hans kolleger har brugt 15 år på at kortlægge de enorme landmasser, som i dag er dækket af Nordsøen.

Britiske forskere har ved hjælp af målinger fra Nordsøens olieselskaber kortlagt det forsvundne rige Doggerland, som indtil for ca. 7.000 år siden strakte sig fra Storbritannien til Danmark. Ifølge en af de ledende kræfter bag projektet, Richard Bates fra St. Andrews Universitet, viser undersøgelser af havbunden, at området havde både kæmpestore skove, dybe floder og vidststrakte sletter. “Doggerland var Europas virkelige kerneområde, indtil havets vandstand steg”, siger Bates til britiske BBC.

Mammuttens hjemsted

Forskerne har i årevis vidst, at havbunden under Nordsøen engang var tør landmasse.Men det var først, da de begyndte at samarbejde med olieselskaberne og fik adgang til deres målinger af Nordsøens undergrund, at de blev i stand til at genskabe, hvordan det forsvundne landområde så ud. Ifølge forskerne var Doggerland i sin tid beboet af talrige dyrearter, heriblandt den nu uddøde mammut.

Doggerland blev til Doggerbanke

Men området var efter al sandsynlighed også hjemsted for titusinder af mennesker – jægere og samlere. Formodningen understøttes bl.a. af fund af pilespidser og andre menneskeskabte genstande.
Doggerland eksisterede fra omkring 20.000 år siden indtil for ca. 7.000 år siden, da isafsmeltninger på Arktis fik havet til at stige. I sidste ende var kun en enkelt stor ø tilbage af det mægtige landskab. Den lå, hvor Doggerbanke ligger i dag. Også den blev til sidst opslugt af havet.