Hulton Archive/Stringer/Getty Images/Seattle Post-Intelligencer/Wikimedia Commons/Shutterstock
Klondike, guldfeber

Guldgraverne jagtede den store gevinst i Klondike

“Gold! Gold! Gold! Gold!” skreg aviserne i 1897 om et stort guldfund i Canada, og lykkeridderne strømmede til. Men vejen til rigdom var fuld af farer, og kun de heldigste ramte en guldåre. Her får du 10 fotografier, der foreviger guldfeberen.

Alle drømmer om den helt store gevinst og at blive så rige, at de aldrig nogensinde behøver at løfte en finger.

I dag er det rygter om en ny bitcoin-bølge, der kan udløse guldfeber. I 1800-tallet var det rigtige, glitrende klumper i guld, der fordrejede hovederne på helt almindelige mennesker.

Guldfeberen i Klondike – en øde egn i det canadiske Yukon-territorium – brød ud efter et guldfund ved Bonanza Creek den 16. august 1896. Dengang bredte nyheder sig ikke med samme hast som i dag; i første omgang spredte rygtet om fundet sig kun til de få andre guldgravere i området.

Først året efter nåede nyheden ud til resten af verden, da aviserne begyndte at skrive om guldfundet. Resultatet blev en folkevandring.

Op mod 100.000 mennesker forlod familie og hjem for at begive sig mod Klondike, hvor guldgraverbyer – den største af dem Dawson City – skød op af den golde jord.

Livet som guldgraver langt fra civilisationen kan være svært at forestille sig. Men de gamle fotografier hjælper. Vi har samlet 10 fotografier, der tilsammen giver et glimt af en fortid, som nu for længst er gravet væk.

LICENSER TIL GULDGRAVNING

Klondike, guldfeber, licens, Victoria

At grave efter guld krævede en licens, som de håbefulde guldgravere kunne erhverve i den canadiske by Victoria (billedet) eller i Dawson City i Klondike.

© CBW/Imageslect

Guldgravning krævede licens

Enhver lykkeridders guldeventyr i Klondike startede med en licens til 10 dollars (ca. 2.570 nutidskroner), der gav ret til at lede efter guld. Når guldgraveren fandt et lovende sted, kostede det yderligere 15 dollars for retten til at grave på det specifikke jordlod. Efter et år skulle denne ret fornyes – for den nette sum af 100 dollars.

RUTEN TIL KLONDIKE

Klondike, guldfeber, George Carmack

Guldfeberen brød ud, da George Carmack – sammen med sin hustru, svoger og en nevø – fandt guld i 1896. Herefter myldrede lykkeridderne til via forskellige ruter.

© National Park Service/Wikimedia Commons/Granger Import/Imageselect/Shutterstock

Flere veje førte til Klondike

Seattle var det vigtigste udgangspunkt for guldgraverne. De velstillede sejlede til St. Michael i Alaska, hvorfra mindre både fragtede dem ad Yukonfloden til Klondike. Flertallet af lykkejægere havde dog kun råd til at sejle til Dyea eller Skagway, hvorefter de skulle forcere et bjerg og sejle videre ad Yukon.

BJERGPASSET KRYDSES

Klondike, guldfeber, Chilkoot Pass

Det mest brugte pas – Chilkoot – blev under guldfeberen i Klondike krydset af 22.000 guldgravere.

© Chris Howes/Wild Places Photography

Oppakningen vejede et ton

De canadiske myndigheder krævede, at rejsende medbragte forsyninger til et år, så bagagen for en gennemsnitlig guldgraver vejede et ton. Pasvejene var for stejle til pakdyr, så hvis ikke guldgraverne havde råd til at hyre bærere, måtte de selv slæbe opbakningen over bjerget ad flere omgange.

JAGTEN PÅ GULD

Klondike, guldfeber, guldgravere

Størstedelen af guldgraverne i Klondike fandt aldrig så meget som et gram guldstøv.

© Bettmann/Getty Images

Guldgravere knoklede forgæves

Historikerne anslår, at omkring 30-40.000 mennesker gennemførte turen til Klondike. Af disse kastede 15-20.000 sig ud i at grave efter guld, og af dem fandt 4.000 det gyldne metal. Langt de fleste af dem fandt dog kun små mængder – kun nogle få hundrede ramte en stor guldåre og blev svimlende rige.

SVINDLER SNYDER REJSENDE

Klondike, guldfeber, “Soapy” Smith

I et halvt år kontrollerede forbryderen “Soapy” Smith byen Skagway – et knudepunkt for rejsende til og fra Klondike. Den 8. juli 1898 blev “Soapy” skudt efter et skænderi med en vagt nær et værft i byen.

© Bridgeman Images/The Skagway News/Wikimedia Commons

Bondefanger snød de rejsende

I januar 1898 slog bedrageren “Soapy” Smith sig ned i Skagway. Tilnavnet “Soapy” stammede fra et svindelnummer, hvor Smith solgte sæbe med mulige pengepræmier gemt i indpakningen. Sjovt nok fik kun Smiths egne mænd nogensinde gevinst. I Skagway franarrede Smiths bande rejsende guldgravere penge ved at snyde i kortspil – eller ved at love at sende beskeder fra en falsk telegrafstation.

JERNBANE ANLÆGGES

Klondike, guldfeber, tog, White Pass

I dag kan turister køre med tog på en mindre strækning af den gamle guldgraver-jernbane.

© Granger Import/Imageselect

Tog forkortede rejsetiden

Behovet for transport til og fra Klondike førte til anlæggelsen af en jernbane, der gik gennem White-bjergpasset. Anlægsarbejdet begyndte i 1898, og banen stod færdig to år senere. Den strakte sig 177 km fra Skagway i Alaska til byen Whitehorse ved Yukonfloden og var en af de stejleste jernbaner i Nordamerika.

DAWSON CITY

Klondike, guldfeber, Dawson City

Tyveri og mord hørte til sjældenhederne i Dawson City under guldfeberen.

© Henry Guttmann Collection/Stringer/Getty Images

Byen skød op nær guldfundet

Dawson City blev grundlagt samme år som det første guldfund i 1896. To år senere boede her 17.000 mennesker. Byen lå langt fra civilisationen, men den var langtfra lovløs. Selvom både hasardspil og prostitution var tilladt, sørgede det ridende canadiske politi for at holde orden i gaderne.

GULDSTØV HANDLES

Klondike, guldfeber, Dawson City, guldhandel

Guldstøv kunne bruges til at købe proviant og udstyr i Dawson Citys forretninger.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Guldstøv var betalingsmiddel

I Dawson City var guld et gangbart betalingsmiddel, og selv små mængder var værdifulde. Guldet blev som regel opgjort i vægtenheden ounce (unse), hvor én unse svarer til ca. 30 gram. En guldgraver kunne forvente at få 16 dollars – mere end 4.000 nutidskroner – for en unse guld.

“KLONDIKE KATE”

Klondike, guldfeber, Klondike Kate

Guldgraverne i Dawson City var vilde med den letpåklædte danserinde “Klondike Kate”.

© Alaska and Polar Regions Collections & Archives

Danserinde tjente kassen

I Palace Grand Theatre optrådte Kathleen Rockwell – kaldet “Klondike Kate” – der var kendt for sin sensuelle og flirtende dans. De nyrige guldgravere forgudede hende, og mændene var rundhåndede med drikkepengene. Angiveligt kunne Kate på en god aften tjene 750 dollars – godt 190.000 nutidskroner.

GULDFEBEREN RYKKER VIDERE

Klondike, guldfeber, Nome

Der blev trængsel ombord på skibene til Nome, da nyheden om nye guldfund i Alaska nåede til Dawson City.

© Per Edward Larss and Joseph Duclos/Wikimedia Commons

Turen går til Nome

De sensationelle guldfund var ved at stilne af, da nyheden om guldfund nær byen Nome i Alaska nåede Klondike i 1899. I Nome lå guldet på stranden og kunne indsamles uden en licens. Tusindvis af guldgravere begav sig straks mod Nome, og guldfeberen i Klondike ebbede ud.