Opdagelsesrejser

Columbus' tre skibe

En verden af opdagelser

Her fortæller vi om historiens store opdagelsesrejser: Om Christoffer Columbus’ sørejse til Amerika og om conquistadorernes opdagelse af det nye kontinent.

Vi fortæller om Marco Polos eventyrlige oplevelser i Kina. Om Amelia Earhart, den første kvindelige pilot til at krydse Atlanten, og om hendes mystiske forsvinden.

Om Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedition fra Peru til Polynesien og om David Livingstones udforskning af det centrale Afrika og hans møde med Victoria Falls. Om Roald Amundsen, der som den første nåede Sydpolen og rejste gennem Nordvestpassagen.

Polarforskere og polarekspeditioner

Robert Peary, Shackleton, Fridtjof Nansen: Polarforskernes navne klinger af fare og eventyr. I kapløbet om at udforske og komme først til Nordpolen og Sydpolen satte polarforskere og opdagelsesrejsende livet på spil. Målet var at kortlægge kyststrækninger og optegne ruter i den arktiske og antarktiske ødemark. Belønningen var hæder for polarforskerne selv og til deres moderlande.

Roald Amundsen sejlede i en træbåd gennem ishavet, Knud Rasmussen brugte hundeslæde over den grønlandske indlandsis, og både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen lod et skib fryse fast i polarisen, så det kunne drive med havstrømmen til Nordpolen.

Nordpolen, Sydpolen, Nordvestpasagen - det var de vigtigste destinationer, som det gjaldt om at kortlægge og komme først til for polarforskerne. Dyk ned i vores mange beretninger om vanvittige polarekspeditioner, der har kostet hundreder af mænd livet.

Ishavet i arktis med skib af Casper David Friedrich.

© Caspar David Friedrich: Ishavet. Public domain.
Den britiske polarforsker James Weddell har lagt navn til Weddellhavet

Den vilde verden

Mødet med naturens voldsomme væsen har krævet det yderste af de store opdagelsesrejsende.

Det har budt på sejladser med uvejr og enorme, faretruende bølger. På flyvninger i voldsomt stormvejr med defekt måleudstyr og mangel på brændstof. På tætte ismasser og bidende kulde. Og på farlige dyr, livstruende sygdomme og knugende sult.

Dyk ned i historierne om de vilde opdagelsesrejser til lands, til vands og i luften og beretninger om de farer og udfordringer, de opdagelsesrejsende mødte på vejen.