10 højdepunkter i dykningens historie

Gennem årtusinder har mennesket stræbt efter at lære at opholde sig under vand. Her er ti højdepunkter i dykningens historie.

Berlin 1946. Dykker på arbejde er på vej ned i Spree-Kanalen, som i forbindelse med arbejdet med Berlins U- og S-bane-net er blevet oversvømmet.

Vandet har altid været det store ukendte element for os mennesker. Vi er i bund og grund ikke indrettet til at leve i det våde element, hvad enten det er fersk eller salt. Men gennem årtusinder har mennesket alligevel stræbt efter at lære kunsten at opholde sig under vand. Her er de ti vigtigste begivenheder i dykningens historie.

500 f.Kr.

Grækeren Scyllis viser, at selvom mennesket kun kan opholde sig under vand et begrænset tidsrum, kan det have sine fordele. Det lykkes ham at skære fortøjningerne over på alle perserkongen Xerxes’ skibe, så de driver til havs. Derefter svømmer Scyllis 15 km for at advare grækerne om et forestående angreb.

1690

Englænderen Edmund Halley får patent på en praktisk og velfungerende dykkerklokke. Den bliver i flere tilfælde brugt helt ned til 20 meters dybde i op til halvanden time.

1776

Amerikanerne indser den militære værdi af undervandsfartøjer i frihedskrigen mod England. Ved hjælp af det hånddrevne fartøj Turtle, angriber amerikanerne HMS Eagle i New Yorks havn og forsøger at sætte sprængstof fast på dens skrog. Forsøget mislykkes dog.

1823

Den engelske opfinder Charles Deane får patent på en ”røghjelm”, der skal bruges af brandmænd. Imidlertid finder hjelmen størst anvendelse som dykkerhjelm og bliver det første skridt på vejen til de tunge hjelmdykker-dragter, der stadig bruges i dag.

1930’erne

Amerikaneren Guy Gilpatrick begynder at bruge dykkerbriller til almindelig undervandssvømning og tager kort tid efter også svømmefødder og snorkel i brug. Udstyret er et vigtigt skridt på vejen mod nutidens udbredte sportsdykker-udrustning.

1934

William Beebe og Otis Barton bliver sænket over 1000 meter ned i havet i en såkaldt batysfære, en hul stålkugle, der hænger i kabler under et skib.

1942-43

Den franske løjtnant Jacques-Yves Cousteau og ingeniøren Emile Gagnan opfinder en regulator, som en dykker kan bruge sammen med flasker med komprimeret luft. Det starter en revolution, der ender med at gøre det muligt for almindelige mennesker at udforske verdenen under havet.

1953

Den første udgave af Jacques Cousteaus bog "Den Tavse Verden" udkommer. Denne bog gør formentlig mere for at at øge interessen for dykning blandt almindelige mennesker, end nogen anden begivenhed.

1960

Jacques Picard og Don Walsh dykker 10.916 meter ned på bunden af Marianergraven i batyskafen Trieste, som er designet af Picards far August. Det er det dybeste dyk nogensinde, og det er aldrig blevet gentaget.

1962

Det første af en lang række eksperimenter, der skal gøre det muligt at opholde sig i længere tid under vandet, bliver udført i nærheden af Marseilles. To dykkere opholder sig i en særlig beboelseskapsel 11 meter under overfladen i syv dage. Senere forsøg forlænger opholdstiden betydeligt.

Kilder:

www.divinghistory.com
Lawrence Martin: A briet history of diving (www.lakesidepress.com)