10 sande Indiana Joneser

Filmhelten Indiana Jones er ikke grebet ud af den blå luft. En række af arkæologi-­historiens mest eventyrlystne frontmænd har givet inspiration til den piskesvingende filmfigur.

1. maj 2008 af Stine Grynberg & Anna Høgh

Virkelighedens Indiana Jones'er udførte feltarbejde, der krævede nerver af stål. De var mænd af handling og var villige til at gøre alt for at sikre sig deres fund – også selv om det bragte dem på kanten af loven eller tæt på døden. Som dødsforagtende vovehalse satte de livet på spil, når de drog til de fjerneste egne af kloden og kastede sig ud i halsbrækkende eventyr. De hang på stejle klippesider, kæmpede imod vilde røvere, dykkede i mørke brønde og begav sig ud i tætte jungler, hvor ingen havde været før – alene i håb om at finde skjulte skatte og spor efter forsvundne civilisationer.

Ofte lykkedes ekspeditionerne, og arkæologerne bragte unikke skatte med sig tilbage til Europa og USA – guld og ædel­stene, statuer, relieffer og hele bygninger, som gav uvurderlig indsigt i fortidens gåder.

De modige arkæologer blev folkehelte. De udgav bøger om deres bedrifter og blev hovedpersoner i historier, der vandrede fra mund til mund – og de gav alle på hver sin vis inspiration til filmhelten Indiana Jones.

Måske er du interesseret i...

Læs også