Sotheby's/National Archives of Canada
Franklin ekspeditionen, Francis Crozier, HMS Terror

14 fotografier af dødsdømte opdagelsesrejsende fundet

Få dage før den fatale Franklin-ekspedition stillede Francis Crozier og 13 andre officerer op til fotografering. Ingen af dem overlevede rejsen. Nu er billeder af de dødsdømte mænd dukket op på ny.

En dag midt i maj 1845 stillede Francis Crozier og 13 af hans officerskolleger op til fotografering på ekspeditionsskibet HMS Erebus. Det blev både første og sidste gang, mændene fik deres billede taget.

Tre dage senere sejlede de som deltagere i Franklin-ekspeditionen mod nordvest i håb om at finde Nordvestpassagen, søvejen langs den nordligste del af det amerikanske kontinent.

Ingen af dem overlevede rejsen.

Fund af bl.a. noter gemt i varder – stenstabler – viser, at ekspeditionens to skibe Erebus og Terror, blev fanget i isen nord for Canadas kyst. I de følgende år døde alle besætningsmedlemmerne formentlig af sult og kulde.

Da ekspeditionens skæbne blev kendt, trykte aviserne træsnit lavet efter fotografierne af de opdagelsesrejsende.

Men de originale billeder blev efterfølgende anset som tabt – lige indtil nu, hvor en efterkommer af ekspeditionslederen Sir John Franklin har afleveret et komplet sæt til auktionshuset Sotheby’s.

Billederne af de 14 officerer er daguerreotypier, en tidlig form for fotografier, taget af fotografen Richard Beard, som i 1841 åbnede verdens første foto-studie i London.

Beard lavede to sæt kopier. Det andet - og hidtil eneste kendte sæt - bliver opbevaret på polarforskningsinstituttet Scott Polar Research Institute, men er ikke komplet. Bl.a. mangler fotoet af kaptajn Crozier.

Franklin ekspeditionen, besaetning, Nordvestpassagen

Portrætterne viser 14 af Franklin-ekspeditionens 129 besætningsmedlemmer. Sir John Franklin ses i 2. række i midten. Crozier er afbildet til højre for ham.

© Sotheby's & National Archives of Canada

Ekspedition endte i dødsmarch

Crozier spillede en vigtig rolle under ekspeditionen, da han efter Franklins død ledte de overlevende deltagere i forsøget på at finde hjælp.

Mændenes søgen blev i stedet til en dødsmarch over isen.

Historikere antager, at Crozier som én af ekspeditionens sidste overlevende omkom i 1848.

Fotografierne, som nu er til salg hos Sotheby's i London, er dekoreret med forgyldninger på officerernes uniformsknapper, epauletter og hatte.

Billederne er vurderet til en værdi på mellem £150.000 og £200.000 svarende til 1,3 og 1,7 mio. danske kroner.