ESO/J. Colosimo & The Mariner's Museum Collection
Magellan

Astronomer: Magellan skal have sit navn fjernet fra stjernerne

Den opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan har lagt navn til to dværggalakser, men det hylder en voldelig, kolonialistisk arv, mener flere astronomer. De vil have alt på himlen, der er opkaldt efter Magellan, omdøbt.

I århundreder har den portugisiske opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan nydt et sjældent privilegium. Han har fået ikke bare én, men to galakser opkaldt efter sig.

Dvæggalakserne Den Store og Den Lille Magellanske Sky bevæger sig rundt om Mælkevejen og funkler iøjenfaldende over Jordens sydlige halvkugle.

Men nu ønsker en række astronomer at omdøbe galakserne. De hævder, at Magellan var en morder, som slavegjorde og ødelagde oprindelige folks hjem under hans ekspedition fra 1519-1522, der som den første nåede hele vejen rundt om Jorden. Forskerne mener, at portugiserens navn ikke længere bør æres ved at være forbundet med galakserne.

“Magellan begik grusomme handlinger. I det, der blev til Guam og Filippinerne, brændte han og hans mænd landsbyer og dræbte deres indbyggere”, siger astronom Mia de los Reyes fra Amherst College i Massachusetts.

Magellan overlevede ikke Filippinerne

Magellan berømte ekspedition var spansk og havde til formål at finde en rute over Stillehavet til Molukkerne, en øgruppe i nutidens Indonesien, som leverede sjældne krydderier til Europa. Ekspeditionen var en succes og endte med at blive verdens første jordomsejling. Det opdagede Magellan dog ikke selv, da han blev dræbt i det nuværende Filippinerne.

På de filippinske øer havde Magellan flere sammenstød med lokale stammer. Enten fordi de europæiske søfolk mente, de blev berøvet, eller fordi de blev en del af lokale magtkampe. Slaget ved Mactan i 1521, som førte til Magellans død, begyndte, da kongen af Lapulapu-stammen nægtede at konvertere til kristendommen, hvorefter kongen af Cebu – Lapulapus store rival – opfordrede Magellan til at angribe ham.

Ekspeditionen var generelt utrolig hård. Kun 18 ud af det oprindelige mandskab på 270 klarede hele turen, bl.a. fordi mange blev dræbt på Fillipperne.

Magellan monument

Adskillige statuer og monumenter er rejst til Magellan verden over, bl.a. denne på Filipperne, som efter sigende står på præcist det sted, hvor portugiseren døde.

© Ipepot

Portugiseren skal ned fra himlen

I en artikel i tidsskriftet APS Physics opfordrer astronomen Mia de los Reyes Den Internationale Astronomiske Union til at omdøbe De Magellanske Skyer. Unionen står for at navngive astronomiske objekter.

“Jeg og mange andre astronomer mener, at astronomiske objekter og faciliteter ikke bør opkaldes efter Magellan eller nogen anden med en voldelig, kolonialistisk arv.”

Og det er ikke kun Magellans handlinger, der bør føre til, at hans navn fjernes fra himlen, mener professor David Hogg fra New York University.

“Det primære problem er, at galakserne ikke er hans opdagelse”, fortæller han til hjemmesiden Space.com.

Med på sin rejse havde Magellan den lærde Antonio Pigafetta, som faktisk var ham, der studerede de to galakser under ekspeditionen.

De Magellanske Skyer

Baseret på helleristninger fundet i bl.a. Chile mener forskerne, at De Magellanske Skyer er blevet observeret i årtusinder.

© Ryan Trainor

Astronomerne fremfører også, at de to galakser altid har været så tydelige, at oprindelige folk over hele den sydlige halvkugle havde deres egne navne for dem.

“Når vi fastholder navnene på personer som Magellan, hvis liv og arv aktivt har forårsaget skade, fremmedgør vi de samfund, der er blevet skadet”, siger Reyes til avisen The Guardian.

Magellans navn er overalt

Astronomernes krav skal ses i lyset af en stigende tendens til at ændre historiske navne og betegnelser, der i dag kan anses som stødende.

I Magellans tilfælde er navngivnings-problematikken dog ret omfattende. I Chile er de to 6,5-m Magellan-teleskoper og det kommende Giant Magellan Telescope alle opkaldt efter den opdagelsesrejsende. De bør ifølge Mia de los Reyes også omdøbes.

Desuden findes der Magellanstrædet, som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, og som Magellan og hans mandskab var de første europæere til at sejle igennem. Her har astronomerne dog endnu ikke krævet navneforandring.

Magellans berømte opdagelses-kollega Christoffer Columbus, var i øvrigt direkte skyld i flere tusinde indfødtes død under sine ekspeditioner – utallige flere end hvad Magellan kan beskyldes for. Og indirekte vurderes han til at have flere millioner liv på samvittigheden. Alligevel har Columbus et helt land, adskillige provinser og flere byer opkaldt efter sig rundt omkring i verden.

Astronomerne mener i første omgang, at der bør udvises større omhu ved navngivning af stjerner og arter. Flere argumenterer også for, at fx himmellegemer ikke længere bør opkaldes efter enkeltpersoner, som kan vise sig at være problematiske. De henviser fx til Nasas Marsrobotter “Curiosity”, “Perseverance” og “Spirit”, som i stedet for personer, hylder idealer.

Som et alternativ til De Magellanske Skyer er “Mælkeskyerne” blevet foreslået som en mulighed.