Bibliotekar gør utroligt fund fra polarekspedition i glemt bog

Det beskedne omslag på en bog fra et bibliotek i England gemte på spor fra et nervepirrende og iskoldt kapitel i historien.

Album

Det var en rutinemæssig gennemgang af materialerne på centralbiblioteket i Leeds, der afslørede det overraskende indhold.

© LEEDS CITY COUNCIL

Den var gemt væk på en af de meterlange hylder og lignede mest af alt et beskedent familiealbum.

Men da bibliotekaren Rhian Isaac åbnede bogen, som en del af en rutinemæssig gennemgang på centralbiblioteket i den engelske by Leeds, gemte de gulnede sider på lidt af en skat.

“Det her er et fund, man kun oplever én gang i livet,” lyder det fra den engelske bibliotekar.

“Jeg havde ikke forventet, at der inde i den her meget almindeligt udseende bog ville være så bemærkelsesværdig en samling af fotos, der afslører et fascinerende kapitel i historien,” fortsætter hun.

Det fascinerende kapitel, Rhian Isaac henviser til, strækker sig mere end 100 år tilbage i tiden til begyndelsen af 1900-tallet.

Her udspillede sig et nervepirrende kapløb mellem to berømte polarforskere, som begge kæmpede om at blive den første i verden til at sætte fødderne på Sydpolen.

På den ene side af kappestriden stod den britiske søofficer og polarforsker Robert Falcon Scott og på den anden side stod den norske polarforsker Roald Amundsen.

Nødhjælpsbåd reddede besætningen

Selve kapløbet mellem de to forskere blev for alvor indledt i år 1911.

Men i årene inden, fra 1901 til 1904, stod Robert Falcon Scott i spidsen for den tre år lange Discovery-ekspedition til Antarktis, hvor han udforskede Rosshavet og med slæde nåede til 82°17' sydlig bredde.

Selvom den berømte Discovery-ekspeditionen ikke bragte Falcon Scott hele vejen til den geografiske Sydpol i første omgang, opnåede han alligevel heltestatus hjemme i England.

Men havde det ikke været for en nødhjælpsbåd, kaldet The Morning, var Discovery-ekspedtionen måske aldrig vendt hjem igen.

Båden var nemlig angiveligt med til at sprænge Discovery ud af den solide havis i 1904 i samarbejde med hvalfangeren og sprængstofeksperten Harry McKay og hans skib Terra Nova.

Nu viser det sig, at mandskabet på The Morning undervejs har taget en lang serie af billeder, der dokumenterer deres mission, og at de 120 år gamle billeder altså har gemt sig i bogen med det anonyme omslag på en af hylderne i centralbiblioteket i Leeds.

"Billederne fanger virkelig, hvordan livet var ombord på skibet - ikke kun de barske forhold, men også følelsen af kammeratskab blandt besætningen og det betagende landskab, de så fra dækket hver dag under deres rejse," lyder det fra Rhian Isaac.

I 1910 lykkedes det Robert Falcon Scott at samle kræfter til en ny ekspedition mod Sydpolen. Men det går helt galt fra begyndelsen og Scott ender med at lægge arm med en langt større fjende end Amundsen.

Du kan læse mere om det nervepirrende kapløb mod det iskolde kontinent her:

Det står endnu ikke helt klart, hvem blandt besætningen, der stod bag kameraet, men eksperterne mener, at det kan være John Donald Morrision, som var chefingeniør på båden.

Ifølge de historiske kilder sejlede The Morning afsted fra London i år 1902.

Blandt besætningsmedlemmerne på Discovery-båden var også den verdensberømte polarforsker Ernest Schackleton, som angiveligt blev hentet modvilligt over på nødhjælpsbåden og bragt tilbage til England.

Du kan læse meget mere om Ernest Schackleton og hans vovede kamp for at erobre Antarktis her.