Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Columbus næsten frikendt for syfilis-anklager

Forskerne har hidtil troet, at kønssygdommen syfilis kom med spanske søfolk til Europa. Ny forskning udfordrer teorien.

Shutterstock

Europæiske forskere har fundet DNA-spor efter kønssygdommen syfilis i skeletter, hvis levetid de mener at kunne datere til midt i 1400-tallet.

Hvis dateringen kan bekræftes, viser resultatet, at syfilis allerede fandtes i Europa, inden Columbus og hans mænd vendte hjem fra opdagelsesrejsen til den nye verden.

Indtil nu har den herskende teori været, at sygdommen stammede fra Amerika. Baggrunden for den gamle teori var, at det første store udbrud af syfilis fandt sted i Europa, få år efter at de spanske søfolk vendte tilbage i 1493.

Forskerne har undersøgt seks skeletter fra Finland, to fra Estland og et fra Holland. Alle ni skeletter har læsioner, som tyder på, at personerne har haft syfilis. Hos fire af dem fandt forskerne også rester af syfilis-DNA.

Sygdomme kom med over Atlanten

Europæerne bragte mæslinger og kobber med til Amerika – og indtil nu har eksperterne ment, at de tog syfilis med hjem.

Shutterstock

1492: Columbus sætter sejl

Kort efter daggry den 6. september stævner Columbus' skibe ud fra De Kanariske Øer. Rejsens mål er Asien.

Shutterstock

1492: Amerika opdages

Under ledelse af Christoffer Columbus kommer tre europæiske skibe til Amerika.

Ekspeditionslederen og hans mænd udforsker herefter den nye verden, og undervejs plejer flere af sømændene sandsynligvis kønslig omgang med de indfødte.

Shutterstock

1493: Hjemkomsten til Spanien

Året efter vender Columbus og hans mænd hjem og beretter om den nyfundne verden. Med på skibet er muligvis også en ubuden gæst – kønssygdommen syfilis.

Shutterstock

1495: soldater dør af ukendt sygdom

Flere af Columbus’ mænd går efterfølgende i tjeneste hos den franske konge og er få år efter med under en belejring af Napoli.

Her bliver soldaterne ramt af en ukendt sygdom: De får bylder, og kødet falder af ansigtet. Begivenheden er det første kendte udbrud af syfilis i Europa.

Om sygdommen stammer fra Amerika, er dog usikkert.

Shutterstock

Flere udgaver af syfilis florerede i Europa

Efter en kulstof 14-analyse anslår forskerne, at de inficerede individer sandsynligvis levede engang i 1400-tallet.

Dateringsmetoden er dog behæftet med en stor usikkerhed. Men endnu en omstændighed taler for den nye teori om syfilis: På skeletterne fandt forskerne DNA-strenge af forskellige mutationer af syfilis-bakterien.

“Vi kan se, at flere forskellige strenge (af syfilis, red.) var til stede i Europa, hvilket vi ikke vidste før”, forklarer Verena Schünemann, genetiker ved universitetet i Zürich.

Mutationer kræver tid for at udvikle sig. Enten hjembragte Columbus og hans mænd altså flere typer af syfilis, eller også eksisterede sygdommen allerede i den gamle verden.

Holdet bag studiet mener, at syfilis allerede fandtes i Europa. De medgiver dog, at mere forskning er nødvendig for at afklare spørgsmålet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul