DNA-analyser afslører nyt om dødsskibs ofre

Forhutlede sømænd omkom under makabre forhold på en kold og øde ø nord for Canada i 1846. Nu er resterne af dem blevet DNA-undersøgt, og fire af sømændene ser overraskende ud til at være kvinder.

Fyrbøderen John Torrington døde som en af de første i vinteren 1846. Han blev begravet i permafrosten, som har bevaret hans lig.

© Owen Beattie/Univ of Alberta

Kaptajn John Franklin drog i 1845 på jagt efter den sagnomspundne Nordvestpassage nord for Canada.

Hvis den fandtes, kunne briterne sejle ubesværet til handelsmekkaet i Asien.

Men eftersøgningen efter passagen endte tragisk. Ekspeditionens to skibe frøs fast i isen, så besætningen var nødt til at forlade dem.

Læs mere om den dystre Franklin-ekspedition

DNA fra 37 knogler

De skibbrudne sømand drog i land på den nærliggende King William Ø. Hvor de én efter én bukkede under for kulden og mangel på mad.

Og nu har forskere udvundet DNA fra 37 knogler og tænder, som stammer fra 24 sømænd, der er blevet fundet på øen.

Prøverne skal gerne kunne fortælle mere om de 24 sømænd.

Mærker efter kannibalisme

Undersøgelser viser, at det har været en hård tid efter, at sømændene har forladt skibene, og knoglerne har afsløret spor efter kannibalisme.

De nye prøver viser, at rester fra det samme individ er blevet fundet på to forskellige steder på øen – 1,7 km fra hinanden.

Det kan tyde på, at et eftersøgningshold fra 1879 kan have fundet knogler og taget dem med sig.

Fire kvinder iblandt?

Det mest bemærkelsesværdige resultat af DNA-prøverne er, at fire af individerne kan have været kvinder.

Douglas Stenton, der har ledet undersøgelserne, siger til Live Science, at det overraskede ham, fordi det ikke var faldet ham ind, at der kunne have været kvinder med om bord.

En af forklaringerne er måske, at det kan være svært at se det mandlige Y-kromosom, når der ikke er store mængder af DNA.