Hvordan Columbus overbeviste sit mandskab om at fortsætte sejladsen, fortæller bøgerne ikke. Men søfolkene makkede ret – Santa Maria og de to andre skibe, Niña og Pinta, slap over Atlanterhavet og nåede sikkert frem til de caribiske øer ud for Mellemamerika – et område, Columbus i første omgang mente måtte være Japan.
Hvor historien om de frygtsomme spanske søfolk stammer fra, er uvist, men den kommer ikke fra Columbus selv. Noget tyder på, at beretningen først dukkede op så sent som i 1800-tallet. En kilde til beretningen om søfolkenes frygt mangler fortsat.
KONKLUSION: Myten om den flade Jord er mere udbredt i dag
Allerede oldtidens tænkere havde i 400-tallet f.Kr. regnet sig frem til, at Jorden måtte være rund. Og denne viden gik ikke tabt, da Romerriget brød sammen, og den “mørke middelalder” lagde sig over Europa.
Den engelske munk Beda gav i sit værk “De temporum ratione” fra ca. år 700 udtryk for, at Jorden må være rund.
I lærebogen “Elucidarium” fra 1100-tallet hedder det, at Jorden har kugleform. Bogens forfatter, Honorius af Autun, skrev i en folkelig tone, og “Elucidarium” nåede ud i de fjerneste afkroge af Europa. Bogen var kendt af landsbypræster, som formentlig har citeret fra den i deres prædikener.
Det er faktisk først i vor tid, at myten om den flade Jord har vundet udbredelse. En meningsmåling fra 2018 viser, at hver sjette amerikaner betvivler, at Jorden er rund. Tendensen er stigende.
MYTEKNUSERNES DOM: Jorden har været rund i 2.400 år