Columbus ankommer til Amerika

Hvor mange levede i Amerika, da Columbus ankom?

I 1492 ankommer Columbus til Den Nye Verden, hvor millioner af mennesker allerede lever. Europæernes ankomst skal vise sig at blive skæbnesvanger for langt de fleste af de indfødte.

I 1492 ankommer Columbus til Den Nye Verden, hvor millioner af mennesker allerede lever. Europæernes ankomst skal vise sig at blive skæbnesvanger for langt de fleste af de indfødte.

Architect of the Capitol

“Det er en myte skabt af europæerne, som talte om jungler og store områder, der var uberørt af mennesker”.

Sådan lyder ordene fra tyske forsker Heiko Prümers, der sammen med en gruppe arkæologer i maj 2022 offentliggjorde deres seneste fund: To hidtil ukendte byer under Amazonas' tætte plantedække i Bolivia.

Byerne blev fundet vha. laser-teknologi, som fra en helikopter har “skåret” sig gennem junglen og kortlagt byerne. Undersøgelserne viser, at de to byer strakte sig over et større område og bl.a. rummede pyramider, veje og kanaler til vanding af afgrøder.

Columbus ankommer til Amerika

Efter mødet med europæerne blev omkring 90 pct. af befolkningen i Den Nye Verden lagt i graven.

© Architect of the Capitol

Amerikas indfødte blev underkuet og dræbt

I århundrederne efter Columbus' ankomst i 1492 blev de oprindelige kulturer i Den Nye Verden ødelagt, i takt med at europæerne erobrede nye områder.

1492: Columbus ankommer til Amerika

Den italienske opdagelsesrejsende Christoffer Columbus er på jagt efter en genvej til Indien, da han tilfældigt opdager Den Nye Verden. Den 12. oktober 1492 går han i land på øen San Salvador i Bahamas. To uger senere opdager han Cuba.

Columbus ankommer til Amerika
© Library of Congress

1521: Cortés erobrer aztekernes rige

Spanske Hernán Cortés og hans få hundrede conquistadorer allierer sig med lokale stammer, hvorefter de indleder erobringen af Aztekerriget. På to år besejrer Cortés azterkerne, som på det tidspunkt regerer over det største imperie i Amerika.

Hernan Cortes
© Museo del Prado

1533: Pizarro besejrer inkaerne

Med en mindre hær angriber conquistador-generalen Francisco Pizarro det mægtige Inkarige. Pizarro tager inkakongen Atahualpa til fange og kræver enorme rigdomme i løsesum, inden han alligevel lader kongen dræbe og selv overtager magten i riget.

Pizarro
© USCapitol

1697: Mayaernes sidste bastion falder

Maya-folket sidste bastion, byen Nojpetén i nutidens Guatemala, bliver indtaget af den baskiske conquistador Martín de Ursúa og hans 235 soldater. Dermed er mayaernes sidste kongerige bukket under for europæerne.

Maya-pyramide
© HJPD

1890: Prærieindianerne tvinges i reservater

I 1800-tallet fordriver USA's regering prærieindianerne fra deres områder, og kampe finder jævnligt sted. Fx massakrerer hæren ca. 300 indianere ved Wounded Knee i 1890. Få år senere er de fleste indianere tvunget ind i særlige reservater,

Indianere i krig
© American Museum of Western Art

Millioner boede i Amerika

De to nyfundne byer er det seneste bevis på, at Amerika langt fra var et primitivt eller ubeboet sted før Columbus' ankomst til Den Nye Verden i 1492.

Tværtimod var Syd-, Central- og Nordamerika beboet af mio. af mennesker, hvoraf mange boede i store, avancerede byer – selv efter europæisk målestok.

Hvor stort Den Nye Verdens befolkningstal var i 1492, er forskerne dog langt fra enige om. Estimaterne varierer fra blot otte mio. til over 100 mio. Et kvalificeret bud er, at omkring 60 mio. mennesker boede i Den Nye Verden, da Columbus og hans følge ankom.

Europæiske sygdomme dræbte

Uanset størrelsen tog befolkningstallet dog et voldsomt dyk i 1500-tallet, da de europæiske kolonister for alvor begyndte at strømme til.

Sammen med europæerne ankom også sygdomme, som de lokale ikke havde immunitet over for, og snart lagde bl.a. kolera, mæslinger, tyfus og kopper mio. af indfødte i graven. Alene i Mexico faldt befolkningstallet fra 30 mio. til blot tre mio. på 50 år.