“Det er en myte skabt af europæerne, som talte om jungler og store områder, der var uberørt af mennesker”.
Sådan lyder ordene fra tyske forsker Heiko Prümers, der sammen med en gruppe arkæologer i maj 2022 offentliggjorde deres seneste fund: To hidtil ukendte byer under Amazonas' tætte plantedække i Bolivia.
Byerne blev fundet vha. laser-teknologi, som fra en helikopter har “skåret” sig gennem junglen og kortlagt byerne. Undersøgelserne viser, at de to byer strakte sig over et større område og bl.a. rummede pyramider, veje og kanaler til vanding af afgrøder.
Millioner boede i Amerika
De to nyfundne byer er det seneste bevis på, at Amerika langt fra var et primitivt eller ubeboet sted før Columbus' ankomst til Den Nye Verden i 1492.
Tværtimod var Syd-, Central- og Nordamerika beboet af mio. af mennesker, hvoraf mange boede i store, avancerede byer – selv efter europæisk målestok.
Hvor stort Den Nye Verdens befolkningstal var i 1492, er forskerne dog langt fra enige om. Estimaterne varierer fra blot otte mio. til over 100 mio. Et kvalificeret bud er, at omkring 60 mio. mennesker boede i Den Nye Verden, da Columbus og hans følge ankom.
Europæiske sygdomme dræbte
Uanset størrelsen tog befolkningstallet dog et voldsomt dyk i 1500-tallet, da de europæiske kolonister for alvor begyndte at strømme til.
Sammen med europæerne ankom også sygdomme, som de lokale ikke havde immunitet over for, og snart lagde bl.a. kolera, mæslinger, tyfus og kopper mio. af indfødte i graven. Alene i Mexico faldt befolkningstallet fra 30 mio. til blot tre mio. på 50 år.