Rejseberetning tog form i fangenskab
I 1271 rejste den blot 17-årige købmandssøn Marco Polo sammen med sin far, Nicolo, og onklen Maffeo fra hjembyen Venedig mod øst til Khubilai Khans hof i den kinesiske by Xanadu.
Ved ankomsten fire år senere fik Marco Polo mulighed for at arbejde som diplomat for khanen, der ofte tog fremmede gesandter i sin tjeneste.
Ifølge Marco selv bestred han stillingen i knap 20 år, og den førte ham vidt omkring i khanens enorme rige. Undervejs noterede italieneren omhyggeligt mange af de ting, han så og oplevede.
Efter et kvart århundrede udenlands fik Marco Polo lyst til at gense sin fødeby.
Khanen indvilgede i at lade ham rejse, hvis han som en sidste tjeneste ville ledsage en mongolsk prinsesse, som skulle til Persien for at blive gift. Marco Polo accepterede opgaven med glæde.
Hjemvendt til Venedig i 1295 slog han sig ned som handelsmand. Men tre år senere, i 1298, gik Venedig i krig mod ærkerivalen – bystaten Genova – og Marco Polo blev kaptajn på en venetiansk galej. Under stridighederne blev han taget til fange og fængslet i Genova.
Her mødte han den italienske forfatter Rustichello, som nedskrev beretningen efter Marco Polos egne noter.
Den berejste købmand døde i 1324 og hævdede til det sidste, at han “end ikke havde fortalt halvdelen” om sine mange oplevelser.