I april 1848 måtte Franklins mænd forlade deres to skibe, der sad hjælpe­løst fast i isen.

Jagten på Nordvest-passagen endte i tragedie

Sir John Franklin sejlede i 1845 ud med to skibe for at finde Nordvestpassagen. Tre år senere havde ingen hørt nyt fra ekspeditionen, og gentagne eftersøgninger fandt ingen spor efter den. Først da en skotsk læge fik den utænkelige idé at lytte til de indfødte inuitter, begyndte mysteriets brikker at falde på plads.

8. august 2019 af HISTORIE

Sneen ligger tykt på jorden, og temperaturen er langt under frysepunktet. John Rae ænser dog hverken kulden eller det spøgelsesagtige blå tusmørke, der på denne tid af året gør det ud for nat i Repulse Bay i det nordlige Canada.

Inuitter kendte sandheden

Inde i sit telt, i en lampes flakkende skær, studerer John Rae denne nat i maj 1854 nogle genstande, som en af områdets inuitter er kommet med. Kikkerter og rifler, ure, kompasser og noget spisegrej ligger bredt ud foran Rae. Forsigtigt drejer han en lille sølvtallerken i hænderne. Lyset glimter i den skinnende overflade, og indgraveringen træder frem: “Sir John Franklin, K.C.H.”.

Eftertænksomt betragter Rae ordene. I flere dage har han lyttet til inuitternes beretninger om nogle hvide mænd og deres grufulde endeligt. Nu forstår han, at hvert et ord er sandt. De hvide mænd, inuitterne taler om, var medlemmer af Franklin-ekspeditionen, der ni år tidligere forsvandt sporløst under et forsøg på at finde Nordvestpassagen.

Få hele sandheden om Franklin-ekspeditionens skæbne i næste udgave af HISTORIE - køb det her

Brikkerne falder på plads

Genstandene og inuitternes beretning vil den skotske læge og opdagelsesrejsende John Rae bringe hjem til Storbritannien, og dermed vil han aflevere de afgørende brikker til puslespillet om den forsvundne Franklin-ekspedition. Efter seks års uvished og søgen kan admiralitetet og den britiske offentlighed omsider lægge de tragiske begivenheder bag sig, håber John Rae. Sådan går det ikke.

Sandheden om ekspeditionens endeligt er nemlig langt mere dyster, end indbyggerne i Victoriatidens England er i stand til at acceptere.

I Januar-april 1846 ramte de første dødsfald ekspeditionen. John Torrington, John Hartnell og William Braine bliver anstændigt begravet inden afsejlingen fra Beechey Island.

I næste udgave af HISTORIE tager vi dig med til Arktis' bidende kulde og giver dig hele sandheden om den legendariske Franklin-ekspedition. 

Og hvis du tegner abonnement på HISTORIE i dag, så får du oven i købet et helt unikt digitalt særnummer om videnskabsmænd, der var forud for deres tid sendt direkte i din indbakke.

Se video af Franklins skib

Det ene af Franklins skibe, HMS Terror, blev fundet den 3. september 2016, præcis 170 år efter at det skruede sig fast i isen, på 24 meters dybde nær øen King William. Træskibet var i forbløffende god stand. Mens du venter på at modtage dit HISTORIE-blad med alle detaljer om Franklin-ekspeditionens skæbne, kan du se skiber helt tæt på her: 

Når du abonnerer på HISTORIE, får du:

  • 3 numre af HISTORIE - Nordens bedste historiemagasin
  • Et enestående digitalt særnummer om historiens store videnskabsmænd
  • En lækker trådløs oplader til din smartphone
  • Fri adgang til HISTORIEs digitale arkiv – hvor du kan læse de seneste 12 numre af magasinet

Måske er du interesseret i...

Læs også