Shutterstock

James Cook sejlede verden tynd

Opdagelsesrejsende James Cook havde vind i sejlene under hele sin karriere, men et dramatisk sammenstød med de indfødte på Hawaii satte et dramatisk punktum for hans udforskning af kloden.

Bondesønnen James Cook studerede på egen hånd matematik, navigation og astronomi.

Siden fik han hyre på et handelsfartøj og avancerede til kaptajn.

Cook søgte senere over i den britiske flåde, hvor han trods sin simple baggrund hurtigt steg i graderne.

Cook gjorde tjeneste under syvårskrigen og viste da talent for korttegning, hvilket bl.a. fik betydning, da briterne indtog Québec i 1759.

Ni år senere blev han udpeget til kaptajn på skibet Endeavour, som skulle bringe videnskabsmanden Joseph Banks til Tahiti for at observere, hvordan planeten Venus passerede Solen.

På denne rejse blev store dele af New Zealands kyster også kortlagt.

“Der findes et land ved Sydpolen, hvor den is, vi har set udbredt, kommer fra”. James Cook efter sin anden Stillehavs-ekspedition.

Senere foretog Cook en ny ekspedition, hvor han sejlede sydpå, indtil ismasserne ved Antarktis tvang ham til at vende om.

Nogle år senere opdagede han den for europæerne ukendte øgruppe Hawaii, hvor han blev dræbt i kamp med øboerne.

James Cooks fremfærd tog livet af ham

I konkurrence med den hollandske og den franske flåde voksede Royal Navy sig i slutningen af 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet til verdens største og mægtigste sømagt.

Det gav Storbritannien et stort forspring i de europæiske landes jagt på kolonier og indbringende handel.

James Cook blev dræbt af indfødte på Hawaii den 14. februar 1779.

© Album/Fine Art Images/Imageselect

Flådens ekspansion gav briterne en global magtposition og en mulighed for at udforske de for europæerne endnu ukendte dele af jordkloden.

James Cook blev først og fremmest berømt for sine opdagelsesrejser i Stille­havet, hvor han nåede til både New Zealand og Australien.

På sine første rejser var han kendt som en ydmyg opdagelsesrejsende, men på det sidste togt anvendte han en mere hårdhændet fremgangsmåde over for øboerne på Hawaii, hvilket ledte til hans død i 1779.

© Popperfoto/Getty Images

Hvad skete siden?

Besætningen på James Cooks sidste fartøj, Discovery, har berettet, at deres kaptajn blev slået ihjel af øboer på Hawaii.

Cook forsøgte at pågribe øboernes høvding, efter at nogen fra øen havde stjålet en redningsbåd.

Ifølge besætningsmedlemmerne blev Cooks krop skåret i stykker, og de fik kun dele af den tilbage.

1780

Et monument rejses til James Cooks minde i The Vache, Buckinghamshire, kun et år efter hans død.

1784

Et atlas baseret på Cooks landkort bliver udgivet, efter at de er blevet samlet af Henry Roberts, som har sejlet med på flere af Cooks rejser.

1789

William Bligh, der tidligere har gjort tjeneste under James Cook, bliver afsat af sin besætning ombord på skibet HMS Bounty.

1791

George Vancouver, en anden af Cooks besætningsmedlemmer, påbegynder en ekspedition, hvor han både udforsker det australske kontinents kyst og den nordamerikanske nordvestkyst.