National Library of Australia

Kaptajn Cooks skib er fundet

Britiske dokumenter fra 1700-tallet viser, at den kendte opdagelsesrejsendes skib blev sænket ud for Nordamerikas kyst.

Amerikanske marinarkæologer hævder at være kommet et kæmpe skridt videre i jagten på et af Storbritanniens mest berømte skibe.

Møjsommelige studier af britiske søfartsarkiver viser, at kaptajn Cooks skib, HMS Endeavour, i 1778 blev sænket ud for Newport i Nordamerika.

Det skete midt under den amerikanske uafhængighedskrig (1775-83), hvor briterne indtog byen Newport, men snart efter følte sig truet af amerikanernes franske allierede.

Franskmænd måtte ikke komme på skudhold

En slagkraftig fransk flåde nærmede sig hastigt, og briterne blokerede derfor indsejlingen til havnen ved at sænke 13 udtjente fartøjer på lavt vand.

Et af dem var Endeavour – eller rettere sagt Lord Sandwich, som skibet hed i 1778. Sidste år fandt dykkere ni af disse skibe i Narragansett Bay – den lavvandede bugt ud for Newport.

Studier af britiske arkiver har afsløret, at Endeavour tilhørte en gruppe på fem skibe, som blev sænket nær en kanonstilling på kysten, så franskmændene ikke kunne komme på skudhold.

Dykkere har allerede fundet fire ud af de fem vrag, men om Endeavour er et af dem, vides endnu ikke.

3 hurtige spørgsmål

Kathy Abbass, Leder af Rhode Island Marine Archaeology Project

  • Hvor sikre er I på at have fundet En­dea­vour? Vi ved nu med sikkerhed, at Lord Sandwich – bedre kendt som HMS Endeavour – var med i en gruppe på fem skibe, som blev sænket ud for Newport i 1778. Vi ved, hvor fire af de fem skibe ligger, så lige nu er der 80 procents chance for at finde kaptajn Cooks gamle skib.

  • Hvad er jeres næste skridt? De nye informationer fra de britiske arkiver giver os et godt billede af, hvor det femte og sidste skib blev sænket. I løbet af 2016 vil dykkere undersøge området, og finder vi vraget, er vi helt sikre på, om et af skibene er Endeavour.

  • Og hvad skal der så ske? Med hjælp fra sponsorater håber vi at kunne opføre en bygning, hvor eksperter kan under-søge og konservere de effekter, som vi bjærger fra skibene – så vi kan finde ud af, hvilket af dem der er Endeavour.

Ombord på Endeavour foretog kaptajn Cook fra 1768 til 1771 den første af sine legendariske jordomrejser og opdagede bl.a. det østlige Australien.

© Getty Images

Skibet skiftede navn tre gange

Skiftende ejere og nye navne gjorde jagten på Endeavour vanskelig.

  • 1764: Den 30 meter lange bark søsættes som civilt lastskib under navnet Earl of Pembroke.
  • 1768: Den britiske flåde køber fartøjet og døber det HMS Endeavour (Hans Majestæts Skib Bestræbelse)
  • 1775: Efter Cooks rejse sælges Endeavour til en skibsreder, der under navnet Lord Sandwich 2 udlejer det til den britiske flåde året efter.