Jose Luis Filpo Cabana

Myten om den fattige og nedbrudte Columbus er knust

Fund kaster nyt lys over Christoffer Columbus' sidste leveår, der slet ikke var så triste endda, mener spansk professor.

De fleste biografier om den verdenskendte opdagelsesrejsende Christoffer Columbus slutter på samme måde: Nedbrudt vender Columbus tilbage til Spanien, hvor han i 1506 dør fattig og glemt. Men måske trænger historien til en omskrivning, viser undersøgelser af hans grav.

Gennem tiderne har Columbus' jordiske rester haft mindst seks hvilesteder, men oprindeligt blev han begravet i den spanske by Valladolid. Præcis hvor har hidtil været et mysterium, men en spansk forsker mener nu at have lokaliseret stedet.

Columbus ligger i dag i denne sarkofag i Sevillas katedral.

© Shutterstock

Blev begravet blandt de rige

For at finde den oprindelige grav, anvendte historieprofessor ved universitetet i Valladolid, Marcial Castro, spor fra Columbus’ kiste i Sevilla.

“Jeg fik til opgave at identificere stedet, hvor Columbus første gang blev begravet, ud fra tråde af guld, sølv, søm, bly og mursten. Og til min overraskelse lykkedes det”, forklarer Castro.

Ifølge professoren var San Fransico-klostret i Valladolid Columbus's første hvilested. Stedet passer imidlertid dårligt med den moderne fortælling om en fattig og nedbrudt Columbus, der var glemt af sin samtidig.

I 1500-tallet var San Fransisco-klostret nemlig kirkegård for Valladolids absolutte elite. Castro mener, at gravstedet beviser, at Columbus var højt skattet.