Overlevelsesfilmen "Against the Ice" er kold over for fakta

Netflix-filmen “Against the Ice” skildrer de danske polarfarere Ejnar Mikkelsen og Iver Iversens kamp for at overleve alene på Grønlands indlandsis i starten af 1900-tallet. Desværre yder filmen ikke de historiske fakta retfærdighed.

Against the Ice

Nicolaj Coster-Waldau spiller hovedrollen i Netflix-filmen “Against the Ice”.

© Netflix

Filmen “Against the Ice” er baseret på bogen “Farlig tomandsfærd” fra 1955 af den danske polarfarer Ejnar Mikkelsen.

I 1910-1912 var han strandet i den grønlandske ødemark med kollegaen Iver Iversen. Makkerparrets eneste værn mod kulden var en faldefærdig træhytte bygget af kasserede skibsdele.

Og når de ikke åd deres slædehunde for at overleve og kastede op af madforgiftning, sloges de mod sultne isbjørne og kæmpede for at holde forstanden intakt under den iskolde isolation.

“Farlig tomandsfærd” er en klassiker inden for genren “overlevelseslitteratur”. Desværre lever filmatiseringen “Against the Ice” på ingen måde op til forlægget.

I 1909 ledte de to polarforskere Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen en ekspedition til det nordøstlige Grønland. Deres mission var at finde medlemmer fra den såkaldte Danmark-ekspedition anført af polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen.

Året forinden var Mylius-Erichsens ekspedition forsvundet sporløst i bestræbelserne på at kortlægge det nordligste Grønland.

Nu var det op til Mikkelsen og Co. at besvare det spørgsmål, som havde drevet de forsvundne forskere tværs over Indlandsisen: Er Grønland én ø eller to?

Video

Hvis området nord for Peary-kanalen på Østgrønland viste sig at være en selvstændig ø, forventede den danske regering, at USA ville gøre krav på området.

Mikkelsen og Iversen måtte undervejs overleve i en primitiv hytte i to et halvt år, men de fandt Mylius-Erichsens kort, som beviste, at Grønland er én samlet ø. Men det storpolitiske spil om Grønland nævnes kun ganske kort i filmen. Og det er en skam.

En større forståelse af, hvor vigtigt polarfarernes arbejde var for Danmarks og Grønlands fremtid, havde gjort filmen langt mere dramatisk, når sprækker i isen, sygdom og arrige isbjørne truer med at afspore polarfarernes arbejde.

Nicolaj Coster Waldau i Against the Ice
© Netflix

Filmen: Gammel og gnaven polarfarer

Polarfareren Ejnar Mikkelsen spilles af den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau, der er 52 år gammel. Filmen skildrer Mikkelsen som en midaldrende mand, der ikke viser mange følelser.

Polarfarer Ejnar Mikkelsen
© U.S. Geological Survey

Virkeligheden: Mikkelsen var ung og udadvendt

I virkeligheden var Ejnar Mikkelsen 28 år gammel. Og skal man tro Mikkelsens dagbog, var han langt mere vennesæl, end filmen giver udtryk for.

Den personlige kamp for overlevelse i hytten er både neglebidende og rørende i Ejnar Mikkelsens dagbog. Derfor er det også en gåde, hvorfor “Against the Ice” afviger så meget fra forlægget.

Filmen fordrejer virkeligheden

Bevares, de store linjer i fortællingen pilles der ikke ved, men alle de små detaljer fra overlevelseskampen på Indlandsisen bliver konsekvent skrevet om.

I en af filmens mest dramatiske scener mister Iver Iversen kontrollen over sin hundeslæde, så hunde og proviant dratter ud over en kløft i isen. Scenen er tydeligvis med for at portrættere Iversen som den uerfarne fjumremikkel, der nær havde kostet dem begge livet.

Virkeligheden var dog en anden. I Ejnar Mikkelsens dagbog skriver han, at det var ham, der mistede kontrollen over slæden – ikke Iver Iversen.

Brønlunds kort over Grønland
© Netflix

Filmen: Mikkelsen finder lig

I begyndelsen af filmen finder Mikkelsen liget af slædekusken Jørgen Brønlund – et af de forsvundne medlemmer fra Danmark-ekspeditionen. Brønlund bærer et kort over ekspeditionens færd i Østgrønland.

Jørgen Brønlund
© Det Kongelige Bibliotek

Virkeligheden: Kollega stod bag ligfundet

Brønlunds lig blev fundet af kartografen Johan Peter Koch. Koch var en af de få mænd fra Danmark-ekspeditionen, der overlevede, og han fandt liget, et år før Mikkelsen ankom.

Et andet eksempel er, da Iver Iversen forud for en tur ud på Indlandsisen foreslår, at de efterlader en besked i den hytte, de bruger som base. Beskeden er til mulige redningsfolk.

Det afviser Ejnar Mikkelsen pure med begrundelsen om, at isen på havet stadig er så tyk, at ingen skibe endnu kan nå ind til dem.

Da de vender tilbage til hytten efter flere dages rejse, har et redningshold været forbi.

Ejnar Mikkelsen nævner intet sted i sin dagbog, at hytten fik besøg, mens de var væk. Til gengæld udelader “Against the Ice” en række spændende episoder fra Ejnar Mikkelsens dagbog.

Hvorfor får vi fx ikke genfortalt den virkelige hændelse, hvor Mikkelsen blev dødssyg af skørbug midt ude på Indlandsisen? Eller ser makkerparret forsøge at kurere deres sneblindhed ved at hælde kokaindråber i øjnene – for kort efter at dræbe en moskusokse halvt i blinde?

Against the Ice: isbjørnangreb
© Netflix

Filmen: Isbjørn angriber

I en af filmens mest nervepirrende scener bliver Mikkelsen angrebet af en gigantisk isbjørn. Rovdyret holder ham nede, Iver Iversen rammer den med et skud, og dyret lunter såret væk.

© GEUS

Virkeligheden: Isbjørn overfaldt hytten

Ejnar Mikkelsen blev ikke angrebet af en isbjørn. Til gengæld fik han flere gange besøg af det store rovdyr i hytten.

Mikkelsen og Iversen blev fundet i deres hytte efter to et halvt år. Da havde de fleste opgivet håbet om at finde polarfarerne i live.

Ejnar Mikkelsens barnebarn Naja Mikkelsen er selv polarforsker og har beskrevet sin bedstefar således:

“Lige meget hvad han kastede sig ud i, så overlevede han”.

HISTORIES DOM: 2/6 STJERNER