Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Shackletons legendariske skib fundet

Trods mere end 100 år på havets bund forbløffer synet af polarforskeren Ernest Shackletons skib eksperterne.

I 1915 blev polarforskeren Ernest Shackletons skib, Endurance, skruet ned af pakisen ud for Antarktis. Ulykken blev startskuddet til en af historiens mest imponerende redningsaktioner, der forvandlede Shackleton (1874-1922) til en verdensberømthed.

Længe mente eksperter, at isen havde knust damp- og sejlskibet Endurance, men nu har medlemmerne af den såkaldte Endurance22-ekspedition fundet vraget, og det er forbløffende velbevaret.
3.000 meter under Weddellhavets overflade tog forskernes fjernstyrede miniubåd billeder af agterstavnen, hvor navnet Endurance tydeligt kunne ses.

Skibets navn står sågar stadig klart og tydeligt på hækken.

© Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

”Vi har med succes gennemført verdens sværeste søgning efter et skibsvrag. Under konstant skiftende pakis, snestorme og temperaturer på under 18 minusgrader. Vi har gjort, hvad mange folk sagde var umuligt”, jubler ekspeditionsleder Dr. John Shears.

Skibet er i perfekt stand

Vraget er beskyttet af Antarktistraktaten, og vil derfor ikke blive forsøgt hævet, forsikrer Endurance22-ekspeditionen. Kun film og fotos vil blive taget af Shackletons berømte skib.

Endurance gik til bunds i bugten kaldet Weddellhavet og ligger i dag på dybt vand ud for Den Antarktiske halvø.

© HISTORIE

Vraget er heller ikke i umiddelbar risiko for at forsvinde, forsikrer ekspeditionens direktør Mensun Bound:

”Dette er helt sikkert det fineste træ-skibsvrag, jeg nogensinde har set. Vraget står oprejst, fri af havbunden, intakt og i perfekt stand,” udtaler Bound.