Imageselect
Robinson Crusoe er skrevet paa baggrund af historien om Alexander Selkirk

Sømanden Alexander Selkirk var virkelighedens Robinson Crusoe

Efter et skænderi med sin kaptajn blev sømanden Alexander Selkirk sat i land på en øde ø. Han regnede med at blive samlet op efter en måned – men han tog grueligt fejl.

Mændene i robåden stirrede på den sært udseende skikkelse i strandkanten. Aftenen forinden havde de set et lys på øen, og de roede nu med forsigtighed ind til Mas a Tierra.

De havde meget svært ved at tro deres egne øjne. Her på en øde ø i Stillehavet, hvor de mente sig sikre og fri for andre mennesker, støder de på et menneske – barfodet, klædt i gedeskindstøj og -hat.

Da båden når stranden, styrter han dem glædesstrålende i møde. Manden, de møder, er den skotske sømand Alexander Selkirk. Han har svært ved at tale og omgås andre mennesker. Og det er ikke så underligt.

Selkirk har levet på øen siden september 1704, og da han bliver fundet, viser kalenderen den 2. februar 1709. I de fire et halvt år har han boet i en lille hytte og håbet på, at et skib skulle komme forbi.

Desto mere overraskende er det derfor, at Selkirk i sin tid selv valgte at blive sat af på øen.

Selkirk ville sættes af

Før sin tid som eneboer var Alexander Selkirk styrmand på 16-kanoners-kaperen Cinque Ports, der var på jagt efter spanske skibe ladet med guld. Cinque Ports mistede sin kaptajn ud for Brasilien, og skibets kaptajn blev den kun 21-årige Thomas Stradling.

Alexander Selkirk tjente paa kaperskibe.

Efter opholdet på Mas a Tierra blev Selkirk taget ombord på kaperskibet Duke, hvor han forblev i to år.

© Mary Evans Picture Library/Unattributed Engraving/Ritzau Scanpix

Kaperne havde licens til sørøveri

Alexander Selkirk, der var stukket af hjemmefra som ung, fordi han ragede uklar med familien, var næppe verdens nemmeste mand at omgås, og han og kaptajn Stradling kom hurtigt op at skændes.

Efter et mislykket angreb på et fransk skib søgte Cinque Ports til Mas a Tierra for at reparere skaderne. Selkirk mente ikke, at arbejdet blev gjort grundigt nok, og efter et skænderi med kaptajn Stradling bad han om at blive sat af på øen.

Senere skulle Selkirk erfare, at han tog den rigtige beslutning. For kort tid efter, at han forlod Cinque Ports, forliste skibet, og besætningen druknede eller blev taget til fange af spanierne.

Fristed for sørøvere

Mas a Tierra var forsyningsplads for sørøvere og kapere. Søfolkene kendte den som en ubeboet ø med frisk vand, frugt og grønt, der modvirkede skørbug, samt både fisk og vildt i rigelige mængder.

Øen ligger tilstrækkelig tæt på Chiles kyst til, at den udgjorde en oplagt base for de engelske kapere, der angreb skibe og byer langs det spanske Chile.

Alexander Selkirk boede paa oeen Mas a Tierra, i dag kendt som Robinson Crusoe oe

Alexander Selkirks øde ø, Mas a Tierra, hedder i dag Robinson Crusoe Ø til ære for Daniel Defoes roman – og turisterne.

© NASA & Shutterstock

Selkirk tog sine egne ting med sig: tøj, instrumenter og bøger til navigation, en kniv samt sin bibel. Fra skibets depot fik han en machete, et gevær, lidt krudt og kugler, fyrtøj, en lille smule mad samt en gryde.

Selkirk havde selv tidligere anløbet Mas a Tierra og samlet søfolk op, så han regnede ganske sikkert med, at det samme ville ske for ham inden for højst en måned.

Rotter gnavede i tæerne

Til at starte med frygtede Selkirk, at der på øens indre lurede rovdyr, så han holdt sig til stranden, hvor han levede af skaldyr og sov i en klippehule.

Han spejdede uafbrudt mod horisonten, men det befriende syn af en skibssilhuet udeblev, og efterhånden som ensomheden blev trykkende, fortrød han sin beslutning bittert.

Rotter plagede Alexander Selkirk

Den øde ø var fuld af sultne rotter­, der bed Selkirk, når han forsøgte at sove.

© Shutterstock

Bedre blev det ikke, da eneboeren modstræbende måtte bevæge sig længere ind på øen, fordi horder af søløver indtog stranden for at parre sig. Til hans store lettelse viste øen sig dog ikke at huse større rovdyr.

Til gengæld blev han plaget af rotter, der gnavede i hans tæer, mens han sov. Selkirk indfangede derfor nogle katte – efterkommerne af skibskatte, der var blevet efterladt på øen – som kunne jage de påtrængende gnavere væk.

Jagtede geder til fods

Inde på selve øen var udbuddet af føde større, og Selkirk kunne supplere kosten med vilde roer, kål og peberkorn til at krydre maden med. Og frem for alt opdagede han en stor mængde vilde geder.

Selkirk løb hurtigt tør for krudt og kugler og måtte jage gederne på en anden måde. Løsningen blev at løbe dem op og skære halsen over på dem med kniv. Da Selkirk demonstrerede sin besynderlige jagtteknik for de søfolk, som reddede ham, måtte de opgive at følge med ham.

Selkirks to største bekymringer var at blive syg, eller at et skib skulle sejle forbi uden at samle ham op. Det betød, at han stadig ikke bevægede sig langt fra den naturlige havn Cumberland Bay, hvor han var blevet sat i land.

Robinson Crusoe oe gemmer muligvis guldskat.

I henved 300 år er skattejægere valfartet til øen. Her er en gruppe gået i land i Cumberland-bugten.

© Library of Congress

Vild skattejagt på Selkirks øde ø

Og han turde ikke gå på opdagelse i højdedragene inde på øen af frygt for at komme til skade. En enkelt gang løb han efter en ged, der faldt ned i en slugt, og det samme gjorde Selkirk.

Efter at have ligget bevidstløs i et døgn vågnede han op oven på den døde ged, som heldigvis havde afbødet hans fald. Han måtte kravle halvanden kilometer hjem, og det tog ham ti dage at komme sig.

Selkirk manglede salt til at konservere gedekødet, så det blev vindtørret eller røget, så det kunne holde sig. Det lykkedes ham også at indfange nogle gedekid, som han brækkede et ben på, så de ikke kunne løbe fra ham. På den måde var føden ved hånden i tilfælde af sygdom eller dårligt vejr.

Efter flere år på øen var hans fodsåler så hærdede, at han uden problemer kunne gå barfodet rundt.

Efterhånden indså Selkirk, at redningen kunne trække ud, og han byggede derfor to hytter af tømmer fra pebertræer. Det lasede tøj måtte også udskiftes med nyt af gedeskind – heldigvis lå håndværket ham i blodet, da hans far var skomager og skindgarver.

Hans nedslidte kniv blev erstattet af en, som han bankede ud af gamle tøndebånd, han fandt på stranden. Skoene fandt han det til gengæld ikke nødvendigt at lave nye af.

Efter flere år på øen var hans fodsåler så hærdede, at han uden problemer kunne gå barfodet rundt.

Endelig reddet

Da et skib endelig dukkede op, var det spansk, og som britisk kaper – der havde plyndret flere spanske skibe – kunne Selkirk imødese en skæbne værre end døden, hvis mandskabet fandt ham. Selkirk gemte sig derfor, og det gjorde han også, da det næste skib viste sig at være spansk.

Men endelig den 2. februar 1709 lagde de to engelske skibe Duke og Duchess til ved øen. De havde haft en hård tur rundt om Kap Horn og søgte ind til Mas a Tierra for at proviantere.

Daniel Defoe skrev Robinson Crusoe

Selkirks historie inspirerede sandsynligvis Daniel Defoe til i 1719 at skrive romanen om Robinson Crusoe.

© Album/Coll. Jonas/Kharbine-Tapabor/Imageselect

Ved et tilfælde var en af hans tidligere rejsefæller om bord. Selkirk blev genkendt og tilbudt at sejle med Duke på kapertogt som styrmand.

Kort efter hjemkomsten publicerede både den næstkommanderende Edward Cooke på Duchess og Dukes kaptajn, Woodes Rogers, bøger om togtet og redningen af Selkirk.

Og i 1713 udkom i magasinet The Englishman en artikel om Alexander Selkirk – sømanden var blevet en kendt skikkelse.

Crusoe blev en succes

Historien om Selkirk kunne være slut hermed, hvis ikke det var, fordi Daniel Defoe i 1719 skrev en af de første engelske romaner: Robinson Crusoe, hvis fulde titel på engelsk er The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe. Bogen blev øjeblikkeligt en succes.

Daniel Defoe endte i gabestokken

Daniel Defoes skarpe pen kostede ham bl.a. en tur i gabestokken.

© Getty images

Crusoes far havde et eventyrligt liv

Romanen følger langtfra Selkirks oplevelser slavisk, bl.a. foregår den i Caribien og ikke i Stillehavet, Crusoe lever alene i hele 28 år, og i modsætning til Selkirk møder han andre mennesker.

Crusoe-skikkelsen er sikkert sammensat af flere beretninger fra strandede sømænd, men der er næppe tvivl om, at den forhutlede Selkirk var en stærk inspirationskilde for Defoe.

Selkirk kunne have trukket sig tilbage som en rig mand efter togtet med Duke. Men han blev formentlig rastløs, og få år efter gik han ind i den engelske marine, hvor han døde i tjenesten i 1721.