The Picture Art Collection / Imageselect

Spansk guldfeber blev aztekernes undergang

Spanske Hernán Cortés fanger i 1519 maya-slaven Malinche, der fortæller om aztekernes store rigdomme. To år senere har spaniernes grådighed knust aztekerriget og udslettet dets storslåede hovedstad, Tenochtitlan.

Cubas guvernør, Diego Velázquez de Cuéllar, sendte i 1519 den spanske opdagelsesrejsende Hernán Cortés afsted mod vest for at kortlægge det område, som i dag er Mexico.

Cortés udrustede en ekspedition og gik i land med 550 mand, hvoraf 16 var ryttere. Efter en kortvarig kamp mod mayaindianere kom den kvindelige slave Malinche i spanierens varetægt.

Malinche kunne sproget nahuatl, der blev talt i Aztekerriget – et rige, Cortés havde hørt rygter om.

“Vi spaniere har en sygdom i hjertet, som kun guld kan kurere”. Hernán Cortés’ svar på Mocte­zumas spørgsmål om, hvorfor guld var så vigtigt for spanierne.

Spanierne fik en overstrømmende modtagelse i aztekernes hovedstad, Tenochtitlan, men Cortés ville erobre byen og plyndre den for rigdomme.

Derfor tog han aztekernes hersker Moctezuma 2. som gidsel.

Aztekiske styrker belejrede paladset, hvor spanierne havde indkvarteret sig, og midt under belejringen døde Moctezuma under uklare omstændigheder.

Cortés og hans mænd lykkedes med at bryde ud af byen i sommeren 1520. Et år senere vendte den spanske hærfører tilbage med flere mænd, heste og kanoner samt både, som kunne angribe byen over Texcoco-søen.

De hårde kampe varede i uger, og samtidig var aztekerne svækkede af smitsomme sygdomme.

Til sidst brød det aztekiske forsvar sammen, og spanierne erobrede byen.

Hernán Cortés var af lavadelig herkomst og havde inden sin ankomst til Nordamerika studeret jura.

© Prisma Archivo / Imageselect / Shutterstock

Menneskeofringer gjorde aztekerne upopulære

Aztekerne bosatte sig i 1300-tallet på den mexicanske højslette. I løbet af de næste århundreder erobrede aztekerne de fleste af de omkringliggende riger.

De besejrede folk blev pålagt skatter, gjort til slaver eller brugt i de hyppige menneskeofringer, som var en del af den aztekiske religion.

Opførslen gjorde aztekerne upopulære blandt de erobrede folkeslag, hvilket gjorde spaniernes erobring af riget lettere.

©

Hvad skete siden?

Efter det spanske angreb på Tenochtitlan i 1521 kollapser det mægtige Aztekerrige. Spanske lykkejægere spreder sig over Mexico på jagt efter guld og sølv.

1500-tallet

Det spanske encomienda-system indføres i det tidligere Aztekerrige. Spaniere tildeles land, og den oprindelige befolkning gøres til tvangsarbejdere.

1521

Spanierne grundlægger byen Ciudad de México (nutidens Mexico City) oven på ruinerne af den aztekiske hovedstad, Tenochtitlan.

1525

Aztekernes sidste hersker, Cuauhtémoc, tortureres til døde af spanierne.

1545

En epidemi dræber millioner af aztekere – op mod 80 pct. af Aztekerrigets indbyggere dør.

1578

Under endnu en epidemi omkommer ca. halvdelen af den tilbageværende aztekiske befolkning.