Svenskere på katastrofekurs mod Nordpolen
I 1897 sætter tre svenskere sig op i en luftballon i håb om at blive de første, som flyver til Nordpolen. Planen viser sig at være håbløst naiv, og ballonen havarerer på Polarhavet. Snart begynder en kamp på liv og død på drivisen.

Efter næsten tre dage i luften drattede Andrées luftballon ned på isen.
Ballonskipper og ekspeditionsleder Salomon August Andrée hæver armene fra gondolen og stirrer intenst på de tre mænd, som har løftet hver sin økse og er klar til at kappe rebene på hans ordre.
En kold vind har de seneste timer pisket mod det spinkle ballonhus og fået tovværk og barduner til at pibe, imens den store ballon i husets indre har svajet fra side til side – utålmodig efter at blive sat fri.
Datoen er den 11. juli 1897. Fjeldene og fjordene ud for øen Danskøya ved Svalbard er dækket af is og sne, mens den svenske ingeniør Andrée står klar til afgang i sin ballon.
Ifølge planen skal han sammen med sine to medrejsende – Nils Strindberg og Knut Frænkel – lette fra det store ballonhus og svæve ud over ismasserne i Polarhavet og op til Nordpolen, hvor de tre mænd vil nedkaste en bøje som bevis for, at de har vundet kapløbet om at være de første mænd på Nordpolen.
Efter nedkastningen skal ballonen fortsætte sin færd for at lande sikkert på enten den russiske eller den amerikanske side af Beringsstrædet efter 3.700 km’s flyvning og knap en uge i luften.
I 1897 er ballonfart stadig i sin vorden, og den farefulde rejse har derfor hele verdenspressens bevågenhed.
I hjemlandet Sverige er Andrée allerede udråbt til nationalhelt, og mange øjner muligheden for endelig at sætte landet på polarforskningens verdenskort.
Begejstringen er ikke blevet mindre af, at den verdenskendte videnskabsmand Alfred Nobel og den svenske kong Oscar 2. også støtter det ambitiøse projekt.
Andrée selv er fortrøstningsfuld.
I de seneste år har han foretaget en lille håndfuld flyvninger i en test- ballon, og selvom han har haft et par nedstyrtninger, mener Andrée, at han nu kan håndtere en luftballon.
Andrée hævder tilmed, at han har opfundet et styresystem, der ved hjælp af slæbeliner og sejl kan få en frit svævende ballon til at ændre kurs med op mod 30 grader.
Hvis bare vindretningen er nogenlunde med dem, bør turen tværs over Nordpolen, ifølge Andrée, foregå uden de store problemer.