DPA
Nazi-skattekort Holland

Skattejægere strømmer til Holland efter Nazi-skat

I 1945 gravede tyske soldater en plyndret diamant- og guldskat ned til en værdi af 130 millioner kr., nær en hollandsk landsby. Nu er deres skattekort blevet frigivet og ivrige skattejægere stormer til.

”X angiver aldrig stedet”, forklarer den fiktive arkæolog Indiana Jones sine elever i Steven Spielbergs berømte film. Men nu har det hollandske nationalarkiv frigivet et skattekort over en nazi-skat, der netop er markeret med et kryds, hvor en stor skat angiveligt er nedgravet nær byen Ommeren. Skattejægere flokkes til området, for ifølge hollandsk lov har finderen ret til 50 pct. af skatten.

En af de tyske soldater, der skulle have været med til at begrave skatten, har tidligere forklaret, at den bestod af fire ammunitionskasser fyldt med mønter, ure, smykker, diamanter og smykkesten til en værdi af over 130 mio kr. Ifølge tyskerens udsagn blev skatten plyndret fra en bank i byen Arnhem og nedgravet i april 1945, da byen var ved at blive indtaget af de allierede.

Da de allierede befriede Arnhem den 16. april 1945 ankom de til en by i ruiner, hvor alt af værdi var blevet plyndret.

© Sem Presser / Anefo

Måske er skatten allerede væk

Skatten er ifølge kortet og kilderne begravet i rødderne på et poppeltræ nær byen Ommeren. Men indtil videre er den ikke blevet fundet.

Det kan måske skyldes, at den allerede er væk. I 1946-47 foretog de hollandske myndigheder tre udgravninger uden held i området. Under den tredje udgravning stødte de på to amerikanske officerer i et område, hvor det var tydeligt, at der allerede var blevet gravet.

Officererne bad hollænderne om at ”passe deres eget arbejde – dette er vores foretagende”, forklarer Annet Waalkens fra det hollandske nationalarkiv.