Skibsvrag gemte på gigantisk skat

Da minearbejdere i 2008 stødte på dele af et skibsvrag, startede arkæologer den helt store undersøgelse.

Bom Jesus var en smule mindre end denne karak, som portugisere sejlede med i 1500-tallet.

© Circle of Joachim Patinir, Wikimedia

Et hold minearbejdere fandt i 2008 et 500 år gammelt skibsvrag fyldt med guld og sølv for intet mindre end 85 mio. kroner.

Vraget stammer fra det portugiske skib Bom Jesus og blev fundet langs Namibias kyst nær grænsen til Sydafrika.

Fund overraskede

Planker og metaldele blev opdaget af diamantfirmaet De Beers i april 2008, da minearbejdere skulle dræne en saltvandssø.

Flere skibsvrag var fundet i området, så arkæolog Dieter Noli følte sig sikker på, at de ville finde mere. Efter mange forsøg lykkedes det endelig Noli at overtale De Beers til at grave området op, men alle fik sig en stor overraskelse, da de fandt en kisten med guld.

Vraget og sandet omkring blev undersøgt og viste sig bl.a. at indeholde tyske kobberbarer, vestafrikanske elfenben, portugisiske, spanske, florentinske og venetianske guld- og sølvmønter, våben og skeletter.

Kurs mod Indien

Med Francisco de Noronha som kaptajn havde det portugisiske skib sat sejl mod Indien, men skibet forsvandt på mystisk vis med både last og besætning i 1533.

Arkæologer mener at have svaret på, hvorfor skibet forsvandt:

"Da skibet sejlede mod land, ramte det en klippe, og skibet begyndte at flække. Kisten med mønter var i kaptajnens kahyt, den brød fri og faldt ned på bunden af havet. Intakt", fortæller en overrasket Noli om fundet til CNN.

Skibsvraget er nu på listen over de mest betydningsfulde vrag i verdenshistorien, og stedet er nu placeret på UNESCOs konvention om beskyttelse af undervandskulturarv.

Se mere fra det enorme fund:

Video