Aleksej Leonov: Ruslands håb i rumkapløbet mod USA
Russerne satser alt på at vinde endnu sejr i rumkapløbet mod USA. Men tiden er knap. Derfor bliver kosmonauten Aleksej Leonov hastet af sted mod det ydre rum i et ufærdigt fartøj, hvor lugen er for lille, rumdragten livsfarlig og automatpiloten i stykker.

Aleksej Leonov på vej mod det ukendte. Rumdragten er aldrig blevet testet.
Sovjetunionen satser stort i rumkapløbet
Mørket har sænket sig over de iskolde stepper omkring Baikonur, Sovjetunionens rumbase i Kasakhstan. De to kosmonauter Aleksej Leonov og Pavel Beljajev er gået til ro på deres værelse, da døren går op. Ind træder chefen for det sovjetiske rumprogram. Han virker anspændt og træt. Svedperler samler sig på hans overlæbe.
“Alle data fra den ubemandede mission er gået tabt”, meddeler han lakonisk.
Kort forinden er en ubemandet Voskhod-rumkapsel – samme type, som Leonov og Beljajev skal sendes op i om blot tre uger – eksploderet i rummet. Opsendelsen skulle have været den sidste test, inden det bliver de to kosmonauters tur. Nu har russerne kun én kapsel tilbage.
“Anvender vi den til endnu en ubemandet tur for at teste udstyret inden din rumvandring, Lyosha, vil din mission blive forsinket med et år”, forklarer chefen de to unge mænd. Han understreger, at de har valget. Samtidig tilføjer han, at amerikanerne snart er klar til at sende en astronaut ud på historiens første rumvandring.
Året er 1965, og siden Sovjet otte år tidligere opsendte verdens første satellit, Sputnik, er russerne gået fra den ene sejr til den anden i rumkapløbet med amerikanerne: første levende væsen i rummet (1957), første menneske i rummet (1961), første kvinde (1963).
Men prisen har været høj, for der tages chancer – både med udstyret og med kosmonauternes liv.
Raketterne, der bruges til at sende kosmonauterne op, er oprindeligt udviklet som de første interkontinentale ballistiske missiler, der er i stand til at nå USA med atomsprænghoveder. De er gigantiske, og deres behov for brændstof enormt.
I 1960 eksploderede en af dem på affyringsrampen, og knap 200 mennesker brændte ihjel – en katastrofe, som blev mørklagt af det kommunistiske styre.
På værelset overvejer Leonov og Beljajev situationen. De kender til risikoen. Deres nære ven, Jurij Gagarin – det første menneske i rummet – var nær brændt op. Af de seneste syv ubemandede missioner er blot to nået tilbage. Men tabe til USA vil de ikke:
“Vi er klar!”