To britiske drenge var i foråret 1943 vidner til en mærkværdig begivenhed. De legede i et øde kystområde ved Herne Bay i det østlige England, mens store bombemaskiner gang på gang strøg hen over klinterne og videre ud over Nordsøen.
Drengene trykkede sig i det høje græs, og herfra kunne de se maskinerne kaste bomber ude over havet – bomber, som opførte sig højst usædvanligt. Som bolde hoppede de flere gange hen over vandet, inden eksplosionen under overfladen sendte en gigantisk vandsøjle op i luften.
Drengene vidste ikke, at de var øjenvidner til de sidste afprøvninger af et nyt og hemmeligt våben: en bombe, der kunne slå smut hen over vandet.
Opfindelsen skulle få dage senere stå sin prøve under et af 2. verdenskrigs mest risikable og spektakulære bombetogter mod Tyskland. Aktionen ville omfatte hele 19 Lancaster-bombefly og 133 mænd.
Dæmninger blev tidligt udset som mål
Allerede ved udbruddet af 2. verdenskrig var englænderne opmærksomme på de tre store, tyske dæmninger Möhne, Eder og Sorpe.
Vandkraftværkerne producerede elekticitet til den tyske sværindustri og var dermed afgørende for nazisternes våbenproduktion. Desuden leverede dæmningerne drikkevand til millioner af civile tyskere.
Et ødelæggende bombetogt var imidlertid ingen simpel opgave. Dæmningerne var ekstremt solide bygningsværker, som skulle holde til trykket fra millioner af tons vand. Tyskerne var naturligvis også selv klar over dæmningernes strategiske betydning.

Briterne målte virkningen af eksplosioner på en dæmning i skalaen 1:50.
Over Möhne-dæmningen hang spærreballoner, og i søen bag dæmningen var udlagt torpedonet, så torpedoer fra fjendtlige fly ville blive standset, inden de kunne nå frem til selve dæmningen.
Kraftigt antiluftskyts forvandlede i øvrigt ethvert flyangreb til en selvmordsmission. Det eneste, der alligevel talte for en aktion, var, at tyskerne anså det for usandsynligt, at nogen ville vove skindet, og derfor ikke ville være på vagt.
Men selv om det lod sig gøre at finde tilstrækkeligt med koldblodige piloter, havde englænderne brug for et helt nyt våben. En konventionel bombe kastet mod dæmningen kunne umuligt ødelægge den tilstrækkeligt.
Original idé blev mødt med vrede
Den ambitiøse ingeniør Barnes Wallis havde siden krigens begyndelse været optaget af, hvordan det kunne lade sig gøre at smadre dæmningerne i Ruhrområdet i Tyskland. Han formodede, at en ødelæggende eksplosion skulle ske under vandoverfladen og helt tæt op ad dæmningen.
Som en sand opfinder fik han den mærkelige idé at lade en bombe kaste fra lav højde, så den kunne slå smut hen over torpedonettet for derefter at ramme toppen af dæmningen og til sidst rulle ned ad søsiden af dæmningen og eksplodere i en forudbestemt dybde.

Tallboy-bomben var 6,3 m lang og kunne trænge gennem 5 m beton. Barnes Wallis arbejdede i flyindustrien indtil 1971.
Ingeniøren stod bag flere superbomber
Flådeingeniøren Barnes Wallis (1887-1979) var fra krigens begyndelse en ihærdig fortaler for strategisk bombning af fjendens energiforsyning.
Under krigen udtænkte han en 10-tons-bombe, der var for tung til noget eksisterende fly. Han designede derfor et fly, der kunne bære giganten.
Flyet døbte han “Victory Bomber”. Det skulle flyve i 14 km's højde og have en rækkevidde på 6500 km. Flyvevåbnet forkastede dog tanken.
Senere udtænkte han seks-tons-bomben Tallboy og 10-tons-bomben “Grand Slam”, der bl.a. blev brugt mod tyskernes underjordiske raketbaser.
Hans idé blev straks mødt med hovedrysten. Bomben skulle jo smides fra meget ringe højde fra et fly, der ville være nødsaget til at flyve med tændte lys for ikke at ramme jorden.
“Ikke på vilkår,” lød det vredt fra Bomber-Harris, som lederen af RAF Bomber Command altid blev kaldt – kun få brugte hans civile navn, Arthur Harris.
“Jeg har ikke tænkt mig at sende fly med tændte spotlights ind i et område med et stærkt antiluftskyts. Se at få styr på disse galninge. Ja, spær dem gerne inde,” fortsatte han.
Ikke desto mindre besluttede chefen for de flyvende styrker, Charles Portal, at ideen var så original, at den måtte afprøves. Bombning af de tyske dæmninger stod højt på hans ønskeseddel – også selv om han anså opgaven for at være næmest umulig.
Barnes Wallis fik bygget en 1:50-model af Möhnedæmningen og beviste hurtigt, at konventionelle bomber ikke var meget bevendt.
Wallis fik lov at udføre forsøg på en rigtig dæmning i Wales, og de dokumenterede hans teori om, at kun en eksplosion under vandet og i nærkontakt med selve dæmningen kunne bringe konstruktionen i fare. Han grublede over, hvordan bomben skulle se ud.
VIDEO – Se smut-bomben blive testet:
I april 1942 mente han at have løsningen: en roterende kugleformet bombe. Smidt fra et lavtflyvende fly ville den ramme vandet i en tilpas spids vinkel og have så meget fart på, at den kunne slå smut hen over vandet.
I juni 1942 tog Barnes Wallis fat på yderligere en række forsøg. De foregik i et stort, aflangt indendørs bassin. Kugler på størrelse med tennisbolde gjorde det ud for bomber.
Forsøgene gik så godt, at luftvåbnet gav ham midler til at udføre forsøg i fuld skala. De fandt sted ved en strand i Dorset. Wallis bestilte 150 bomber i fuld størrelse – hver med en vægt på fire tons.
Briternes store Avro Lancaster-bombefly var de eneste, der kunne transportere så tunge bomber. En omfattende ombygning af 19 fly blev straks sat i gang.

19 af de berømmede Avro Lancaster-bombefly blev i al hast bygget om til lejligheden. Det sindrige ophæng blev monteret under bugen.
Mens månederne gik med udvikling af et særligt ophæng til bomberne og det ene mislykkede forsøg efter det andet, blev tiden mere og mere knap: Dæmningerne skulle bombes om foråret, når vandmængden i de opdæmmede søer ville være størst.
De udvalgte trænede i kunstigt mørke
Bomber-Harris, leder af RAF Bomber Command, blev overbevist efter de vellykkede forsøg. Nu begyndte han at tro på de hoppende bomber, og 15. marts 1943 gav Harris ordre til at oprette en helt ny eskadrille.
Lederen af Eskadrille X, som den blev kaldt, blev den meget erfarne 24-årige pilot Guy Gibson.
10 dage efter gik eskadrillen i gang med træningsflyvninger, og af sikkerhedsmæssige grunde fik medlemmerne af eskadrillen ikke at vide, hvilken opgave de var udset til at løse.
Men at det drejede sig om en ganske særlig opgave, fandt de snart ud af. Fra morgen til aften trænede de kun i flyvning i lav højde over afsidesliggende søer i Wales.
De fik ikke anden besked, end at opgaven skulle løses om natten. Træningen måtte dog foregå i dagslys. Ellers var det umuligt for Barnes Wallis at vurdere den.
For at simulere mørke fik de besked på at bære mørke solbriller under træningsturene. Desuden blev cockpittets vinduer tonede, så også de bidrog til illusionen.
Det perfekte tidspunkt nærmede sig
Alt mens Eskadrille X øvede sig i at flyve lavt hjemme i England, blev britiske jagerfly sendt på rekognoscering over målene i 9,4 km's højde. Her var de i sikkerhed for både tyske jagerfly og antiluftskyts.
For at tyskerne ikke skulle lugte lunten, blev rekognosceringsflyenes ruter lagt, så de fløj hen over meget andet end søerne og dæmningerne.
Med sig hjem bragte piloterne skarpe luftfotos. Billeder, der viste, at søerne var fyldte til randen. Planlægningen var dog på ingen måde færdig.
Træningen blev intensiveret og af praktiske årsager flyttet til Herne Bay i det østlige England – stedet, hvor de to drenge lå i græsset og måbende så de hoppende bomber.
De kunne ikke vide, at de ikke alene var vidner til en våbenhistorisk sensation, men at den også var ved at udvikle sig til en katastrofe.
Afprøvningen af bomberne gik ikke godt. De var stadig kuglerunde og fungerede ikke, som de skulle. Flere af de store bombefly blev alvorligt skadet, fordi de blev ramt af vandsøjlen fra de eksploderende bomber.
De fleste skader ramte flyenes haleparti, og eskadrillens leder Guy Gibson fortalte efter aktionen, at besætningerne med nød og næppe overlevede øvelserne.
Bombernes facon blev ændret fra kugle til cylinder. Det fik bomben til at smutte langsommere på vandoverfladen, og flyene kunne dermed slippe bort, inden eksplosionen indtraf.

Bomben snurrede, inden den blev kastet
Det banebrydende våben opstod som en fantastisk idé, ingen troede på. Bagmanden Barnes Wallis døbte den selv “Highball” – kør stærkt. Navnet hentyder til, at bomben snurrede lynhurtigt rundt.
- En elmotor med gummirem får bomben til at snurre.
- Ophængets to V-formede arme svinger ud, og bomben falder.
- Når bomben slippes, bliver en ledning revet over, og bombens tryksensorer aktiveres. Sensorerne sikrer, at sprængningen sker på en forudbestemt dybde.
- Bombens “backspin” får den til at slå smut hen over vandets overflade, indtil den rammer dæmningen.
"Highball" i tal
- Sprængstof (tnt og rdx): 3000 kg
- Bombens ydre mål: 152 x 127 cm
- Bombens vægt (inkl. sprængstof): 4500 kg
- Bombens omdrejninger: 500 per min.
Men der var stadig problemer. Et fly tabte en bombe længe før tid, på et andet fungerede den mekanisme ikke, der skulle få bomben til at rotere. Og tiden var knap – vandstanden i søerne bag dæmningerne sank dag for dag. Jo mindre vand – jo mindre skade ville aktionen gøre.
Kun 12 af de 19 fly når frem
Om eftermiddagen den 16. maj blev alle besætningerne informeret om målene for den forestående aktion. Mange blev rystet over den risikofulde færd, de nu blev sendt ud på.
Andre var forbavsede. De havde gættet på, at målet var det tyske slagskib Tirpitz. Kort efter mørkets frembrud samme aften var det alvor.
De 19 Lancaster-bombere blev sendt af sted i tre bølger med lederen Guy Gibson som kaptajn i det forreste fly. De fik udpeget to forskellige ruter over Nordsøen og fik udtrykkelig besked på at flyve så lavt, at de undgik fjendens radarer.
Et af flyene kom så lavt ned, at dets bug strejfede vandet, og bomben blev revet af. Flyets kaptajn valgte at returnere til flyvepladsen i Scampton tilbage i England.
Udturen blev dramatisk. I den lave højde var landskabet fuld af usynlige forhindringer, og hele fem fly gik ned efter at have ramt vandet, bygninger eller elmaster.
Især elledninger var en forhindring, der hvert øjeblik kunne rive flyet midtover. Et måtte vende om, efter at det blev gennemhullet af tysk antiluftskyts.
Da eskadrillen nærmede sig den første dæmning, var blot 12 af de oprindelige 19 bombefly på vingerne. Trods intensivt antiluftskyts indledte Guy Gibson angrebet på Möhne. Klokken var 00:20.
Følg missionen trin for trin:









Flyveruterne til de tyske dæmninger
Kl. 21:30, 17. maj 1943 letter bombeflyene fra basen i England.
De hjemvendte fly er 8 timer og 45 min. på vingerne. De lander kl. 06:15 i Scampton.
Tre sekunder adskiller succes fra fiasko
Den farefulde mission får kodenavnet “Chastise” – at straffe. Hidtil uhørt præcision er nødvendig, hvis straffeaktionen skal lykkes. Flyvehøjden er lav, og hastigheden høj. Hvis bomben ikke bliver kastet inden for en tidsramme på få sekunder, når den enten ikke hen til målet eller hopper over dæmningen.
Indflyvningen sker i mørke med 402 km/t. i 18 m's højde. Piloten ved, han er i den korrekte højde, når lyskeglerne fra projektørerne under flyet overlapper hinanden på vandoverfladen.
I flyets næse sidder manden med udløserknappen. Han ved, at afstanden til dæmningen er korrekt, når dæmningens to tårne overlapper to stykker tape på næsens glasrude. Han har tre sekunder til at reagere. Bomben bliver kastet 434-388 meter fra dæmningen.
Bomben snurrer mod uret med 500 omdrejninger/minut. Første smut er cirka 100 m langt. Flyet fortsætter ligeud for at undslippe beskydningen så hurtigt som muligt.
Bomben smutter hen over torpedo- nettet, der er hele årsagen til, at Barnes Wallis opfandt bomben. Nettet er udspændt ca. 100 m fra dæmningen.
Bomben rammer toppen af dæmningen. Omdrejningerne mod uret får den til at rulle lodret ned langs indersiden af dæmningen.
Tryksensorerne udløser eksplosionen i 9 m's dybde. Bomben er også tidindstillet til 90 sekunder efter nedkastningen og vil springe, selv om sensorerne er defekte.
Eksplosionen får dæmningen til at kollapse. Det enorme vandtryk fra de flere hundreder millioner m3 vand flænser hullet yderligere op. En gigantisk mur af vand vælter ned igennem dalen.
“Da vi kom op over en bakke, så vi Möhne-søen foran os. Vi fik øje på dæmningen. I nattens mørke så den tung og uovervindelig ud,” fortalte Guy Gibson efterfølgende.
Bomben fra hans fly smuttede fint hen over vandet, ramte dæmningen og eksploderede under overfladen. Men den forårsagede ingen synlig skade på den massive dæmning.
I stedet for at fortsætte ligeud trak Guy Gibson sit fly ud til siden, som om han ville vende om og angribe igen.
Han håbede på, at mandskabet ved de tyske antiluftskytskanoner ville bruge alt deres krudt på ham og dermed overse de fire næste bombefly, når de efter tur strøg lavt hen over søen og smed deres roterende bomber. Det lykkedes.
Alligevel slog også de tre næste bomber fejl. Én af dem slog smut i en sådan grad, at den hoppede op over dæmningen og først eksploderede ved kraftværket neden for dæmningen.
Flyet blev skudt ned umiddelbart på den anden side af dæmningen. Frygten bredte sig om bord på flyene, og alle var som lammet. Ingen sagde noget over radioen.
Sekunder senere kom forløsningen. Den fjerde bombe fik den store betonkonstruktion til at briste, og millioner af tons vand væltede ud gennem hullet. Jublen skubbede pessimismen til side.
Med Gibson i spidsen fløj de resterende bombefly videre til Ederdæmningen – ti minutters flyvetid borte. Her var der hverken spærreballoner eller antiluftskyts, men til gengæld lå dæmningen i en snæver dal, og først efter flere forsøg lykkedes det at sprænge et stort hul.
Den tredje dæmning, Sorpe, viste sig at være særdeles solid. Selv om en af de kraftige bomber eksploderede klos op ad dæmningen, skete ingen skade.
Turen hjem foregik uden komplikationer. Det sidste fly landede hjemme på Scampton Airfield 06:15. Otte timer efter de lettede.

Ederdæmningen var eskadrillens andet mål. Vandmasserne strømmede ud af hullet, og søen bag blev hurtigt tømt. Oversvømmelserne strakte sig over 80 km.
Alle besætningsmedlemmer blev samlet til en debriefing. Først dér fandt de ud af, hvor store tab operationen havde kostet: af de 133, som fløj ud, vendte kun 77 tilbage.
53 var omkommet, og tre taget til fange. Den yngste af de omkomne var den bare 18-årige Jack Liddell. Kun 11 af de 19 Lancaster-fly var nået hjem til England.
Overkommandoen betragtede alligevel missionen som en succes – to ud af tre dæmninger blev ødelagt.
Nyheden vakte opsigt – og glæde
Hverken hovedkvarteret eller de overlevende besætninger vidste endnu, hvor alvorlige skaderne på dæmningerne var.
Der blev alligevel udsendt et kortfattet telegram om operationen, som den britiske offentlighed hørte om for første gang i BBC's morgennyheder den 17. maj.

To dage efter aktionen blev Storbritanniens avisforsider domineret af beretningerne om den utrolige bedrift. Flyvevåbnet nød hæderen og udleverede kort og luftfotos til redaktionerne.
Flodbølgen skabte død og rædsel
En enkelt Spitfire fløj ind over Tyskland og tog luftfotos af ødelæggelserne. Piloten Jerry Fray blev chokeret, da han så solen glitre i de enorme oversvømmelser i Ruhrområdets floddale. Ved Eder så han, at søen næsten var tømt.
Få timer senere landede han i England, og billederne blev straks fremkaldt. De efterlod ingen tvivl. Skaderne var særdeles omfattende.
De 330 mio. tons vand havde skyllet broer væk, og byer stod under vand. Flere fabrikker var sat ud af spillet, og en hel jernbanestrækning var forsvundet.

“Dam Busters” fra 1955 er kaldt en af alle tiders bedste krigsfilm.
Fly slugte ti procent af filmens budget
12 år efter operationen mod dæmningerne havde filmen “Dam Busters”, dæmningsknuserne, verdenspremiere. Instruktøren Michael Anderson gav sig i kast med projektet, da det britiske luftvåben, Royal Air Force, tilbød at levere fire restaurerede Avro Lancaster-bombefly til produktionen.
Senere gav tilbuddet økonomiske problemer. Bare at holde flyene i luften slugte en tiendedel af de samlede udgifter.
Filmen blev i 1956 nomineret til en Oscar for bedste special-effekter, uden at modtage den.
Natten havde været et sandt mareridt for tyskerne. En flere meter høj mur af vand var tordnet ned gennem dalene og havde revet alt med sig – hundreder af mennesker inklusive.
Træer lå ned; revet op med rode. 1300 civile menneskeliv var gået tabt. Blandt de druknede var 493 ukrainske kvinder, der udførte tvangsarbejde i de tyske fabrikker.
Også krigsfanger fra Holland, Frankrig og Belgien var blandt de omkomne. Tre måneder efter angrebet blev der fortsat fundet lig langs flodbredderne.
Vand- og elforsyningen led stor skade. Det lykkedes dog tyskerne at reetablere dem begge i løbet af få uger. De to ødelagte dæmninger blev ligeledes genopbygget.
Kun fire måneder efter angrebet blev hullet i Möhnedæmningen lukket, hvorimod Ederdæmningen først blev fuldt genopbygget efter krigen.
Angrebet betød bl.a., at stålproduktionen faldt, ligesom det medførte, at 10.000 tyskeres arbejdskraft blev bundet til genopbygningen. Dermed var der mindre arbejdskraft til rådighed for industrien.
Men først og fremmest var aktionen en propagandasejr for briterne. De havde bevist at selv de mest utænkelige sejre kunne vindes.

Med sine mænd bag sig blev Gibson fremstillet som en ideel leder og blev honoreret derefter.
Aktionens leder nåede ikke at se krigen slutte
Guy Gibson (tv.) deltog i 1940 i enheden “Bomber Commands” første togter ind over Nazityskland og modtog derefter ordenen “Distinguished Flying Cross”.
Som bare 23-årig fik han rang af “wing commander” (oberstløjtnant). Hele 172 flyvninger blev det til, inden Gibson fik kommandoen over eskadrillen, der saboterede de tyske dæmninger.
Efter missionen fik han Victoriakorset, tog på foredragsturné i USA, blev konservativ kandidat til parlamentet og skrev en bog.
I 1944 fortsatte han sin tjeneste. Gibson og hans navigatør døde, efter de blev skudt ned over det besatte Holland.