Livsfarlig ballonfærd med kurs mod døden
En septemberdag i 1862 stiger to gæve aeronauter op til en højde, hvor intet levende væsen har været før. Ingen aner, om kroppen kan klare den ekstreme udflugt, og ballonfarerne må se i øjnene, at døden er med som blind passagerer.

Henry Coxwell, 43 år, har ikke præcist tal på, hvor mange gange han er steget til vejrs i en luftballon, men det er mindst 400 rejser.
Samtlige af disse ballonfærder blegner dog ved siden af den, han har begivet sig ud på denne septembereftermiddag i 1862: Sammen med den 53-årige meteorolog James Glaisher er han sejlet gennem lufthavet til en højde, hvor ingen andre før har vovet sig op, og hvor ingen ret beset aner, om mennesket overhovedet kan overleve.
Lige nu er livsbetingelserne gennemført elendige. Coxwell og Glaisher befinder sig omtrent ni kilometer over et engelsk sensommerlandskab, og heroppe er luften så isnende kold og iltfattig, at de klynger sig til livet med det alleryderste af deres forfrosne fingerspidser.
Stakåndet gisper deres slappe kroppe efter vejret og føles leddeløse, og da Coxwell pludselig ser sin ellers så foretagsomme makker ligge fuldstændig livløs hen i gondolen, erkender han situationens grufulde alvor: Hvis ikke de straks påbegynder nedstigningen, vil aeronauterne begge være fortabt.
Men Coxwell har et problem: Han kan ikke lukke gassen ud af ballonen, da linen til ventilen er blevet snoet på turen opad. Så selvom han knap nok er herre over sine egne bevægelser, er han tvunget til at klatre op i rigningen og vikle linen ud. Den manøvre er en af to muligheder. Den anden er, at aeronauterne overgiver sig til den visse død.
Atmosfæren er ukendt territorium
Når Coxwell og Glaisher overhovedet har rodet sig ud i den skæbnesvangre situation, er det, fordi British Association for the Advancement of Science (BAAS) har hyret ballonskipperen og meteorologen til at begive sig op i den øvre atmosfære til højder, som videnskaben endnu har til gode at udforske, og som ingen ved, om kroppen kan klare.
Her midt i 1800-tallet er kendskabet til atmosfærens fysik og kemi stærkt begrænset: Hvor højt er lufttrykket i de højere himmelregioner, hvor fugtig er luften, hvilken betydning har skyerne for vejrliget, hvor stærkt blæser vindene, og hvordan er det med temperaturen langt oppe – falder eller stiger den, i takt med at man nærmer sig Solen?
Alle disse og mange flere spørgsmål har Glaisher og Coxwell gladeligt indvilget i at hjælpe til med at løse. Håbet er, at de kan bane vejen for mere præcise forudsigelser af vejret. I århundreder har meteorologerne måttet nøjes med at basere deres vejrvarslinger på daglige registreringer af temperatur, lufttryk, vindhastighed og nedbør, alt sammen målt ved jordoverfladen. Det noget umage makkerpar er pionererne, der skal bringe videnskaben til nye højder.
Mens den solidt byggede og skæggede meteorolog James Glaisher har vundet ry for at være en af landets fremmeste videnskabsmænd, har den atletisk byggede Coxwell gjort sig bemærket som frygtløs ballonskipper – eller aeronaut, som det også kaldes.
Egentlig er han uddannet tandlæge. Men kun om vinteren trækker han tænder ud på patienter i hjembyen Tottenham. I sommerhalvåret skifter han kasket til ballonskipper, der dels tager betalende gæster på højtragende udflugter, dels stiller sin ekspertise til rådighed for forskere og eventyrere.
Desuden giver han jævnligt opvisninger rundtom i Europa med sine hjemmebyggede balloner. Selvom Coxwell flere gange har leget kispus med døden, er aeronauten altid sluppet helskindet fra sine styrt i en grad, så andre ballonskippere har ham mistænkt for at være immun over for ulykker.