Vragdel stammer fra Amelia Earharts fly

Forskere har fastslået, at et stykke aluminium fundet på øen Nikumaroro er fra Amelia Earharts sagnomspundne fly, der forsvandt i 1937.

Flere fund hævdes at stamme fra det berømte fly, men for første gang har forskerne kunnet bevise påstanden.

Forskere sikre på at vragdel er fra Amelia Earharts fly

For første gang nogensinde er forskere sikre på at have fundet en vragdel fra piloten Amelia Earharts fly. Hun forsvandt sporløst 2. juli 1937 under et forsøg på at flyve Jorden rundt ved ækvator.

Vragdelen er en aluminiumsplade, som blev fundet i 1991 på øen Nikumaroro, der ligger i Stillehavet mellem Australien og Hawaii. Nu har forskerne fundet beviser for, at pladen blev sat på Earharts
fly under en reparation i Miami, en måned før hun forsvandt.

"Pladens størrelse, facon, materiale og nittemønster passer til Earharts fly, som et fingeraftryk passer til et menneske", siger Ric Gillespie, direktør for forskerteamet TIGHAR, til Discovery News.

Gillespies teori er, at piloten nød­landede på Nikumaroro sammen med sin navigatør, hvorefter flyet blev taget af tidevandet, og de to omkom på øen. En sonarscanning har afsløret et flylignende objekt på havbunden, og TIGHAR har planlagt at afsøge området i juni.

Pladen passer til flyet

Aluminiumspladen dækkede et ødelagt navigationsvindue. Billedet er taget en måned før, Earhart forsvandt.

Forskerteamet TIGHAR har nøje sammenlignet vragdelen med et fly af samme type som det, Amelia Earhart fløj: et Lockheed Electra. Både pladens størrelse, facon, materiale og nittemønster passer til flytypen.