Hulton Archive/Getty Images

“Faldende æble førte til tyngdeloven”

Det er velkendt, at Isaac Newton fik et æble i hovedet og herefter fandt på sin teori om tyngdekraften. Men er historien ikke næsten for god til at være sand? Myteknuserne undersøger, om fortællingen falder til jorden ved nærmere eftersyn.

I sommeren 1666 sidder den 23-årige Isaac Newton i sin have ved Woolsthorpe Manor i det østlige England. Newton var egentlig kommet ind på Cambridge Universitet fem år forinden, men et pestudbrud havde lukket universitetet og tvunget ham til at rejse hjem.

Den unge Newton er stærkt interesseret i matematik, og bedst som han sidder i sine egne tanker under et stort æbletræ, falder en af frugterne ned og rammer ham lige i hovedet! Pludselig får den unge mand en åbenbaring:

Hvorfor falder æblet altid nedad og ikke sidelæns? Jordens kerne må tiltrække æblet, og hvis den kan gøre det, kan den så også række meget længere ud og tiltrække fx Månen?

Med ét var grundstenen til Newtons tyngdelov lagt.

Året efter at han havde færdiggjort sin uddannelse, blev Newton matematikprofessor på Cambridge Universitet – en stilling, han beholdte i 33 år.

© University of Cambridge

Sådan lyder den traditionelle fortælling om et af verdens største aha-øjeblikke. Historien har rødder tilbage til filosoffen Voltaire, der i 1727 skrev:

“Sir Isaac Newton gik i sin have og fik idéen om tyngdekraften, da han så et æble falde fra et træ”.

Ifølge Voltaire selv havde han historien fra Newtons niece, men er det nu også til at stole på?

FOR OG IMOD: Æblet havde stor betydning

© Shutterstock
  • Newton fortalte flittigt om æblet
    Historien om æblet stammer fra Newton selv. Han fortalte den flittigt i de sidste år af sit liv, hvilket bl.a. fremgår af notater fra hans ven William Stukeley.

  • Studiepause blev et videnskabeligt gennembrud
    Newton havde været en middelmådig student på universitetet, men de to års pause hjemme på Woolsthorpe Manor blev en gylden tid for ham videnskabeligt. Det er sikkert, at han her begyndte at forske i flere af sine største teorier, bl.a. om tyngdekraften.

  • Æbletræet findes stadig
    Der har faktisk stået et æbletræ på Woolsthorpe Manor siden 1600-tallet.

© Shutterstock
  • Der er ingen beviser på, han fik æblet i hovedet
    At Newton skulle være blevet ramt af æblet, fremgår ikke i nogen af de oprindelige kilder.

  • Newtons tyngdelov tog mange år
    Ifølge den traditionelle fortælling opfinder Newton nærmest tyngdeloven på stedet, da han ser æblet falde. Reelt gik der 21 år, før loven blev færdigformuleret i værket “Principia”, som udkom i 1687.

  • Historien optræder først mere end 50 år efter
    Ifølge kilderne begyndte Newton først at fortælle historien om æblet i 1720’erne, da han var mere end 80 år gammel. Nogle historikere mener, han enten overdrev fortællingen eller helt fandt på den.

KONKLUSION: Historien stammer fra videnskabsmanden selv

Fortællingen om, at et faldende æble skulle føre til det måske største nybrud i videnskabens historie, lyder næsten for god til at være sand. Men ifølge Isaac Newton selv, så var det præcis det, der skete, og uden nogen andre til stede er det så godt som umuligt at modbevise.

Nogle historikere mener dog, der er pyntet på fortællingen. Den stærkt religiøse Newton har snildt kunnet se forbindelsen mellem sit æbletræ og kundskabens træ i Edens Have, som gav Adam og Eva viden, da de spiste af det. Som Keith Moore, arkivleder ved det britiske videnskabsakademi Royal Society, fastslår:

“Historien er sandsynligvis sand, men lad os bare sige, han har gjort den bedre i genfortællingen”.

Det er dog sikkert, at Newton ikke fik æblet i hovedet. Den del er først kommet til senere, måske for at gøre historien endnu sjovere.

MYTEKNUSERNES DOM: Vi tror på Isaac Newton.

Newtons æbletræ findes stadig på Woolsthorpe Manor og varetages i dag af velgørenhedsorganisationen National Trust.

© Rolf Richardson/Imageselect
© HISTORIE

Lyt også til MYTEKNUSERNE som podcast i din foretrukne app – hvor vi tager favntag med de største skrøner fra historien.